La Diputació de Barcelona destina 1,5 milions d'euros a 49 projectes de cooperació al desenvolupament
- Detalls
- Publicat el Dijous, 24 Novembre 2016 17:00
- Escrit per Redacció
La Diputació de Barcelona ha aprovat la concessió de 49 subvencions, per un import total de 1.546.189 €, corresponents a les quatre convocatòries per a entitats en l'àmbit de cooperació al desenvolupament. Aquest 2016 s'han presentat un total de 145 sol·licituds, xifra que representa un 48% més que l'any passat.
Part d'aquest augment es deu a que, enguany, la convocatòria de projectes de cooperació s'ha obert a tots els països receptors d'Ajut Oficial al Desenvolupament, eliminant les restriccions geogràfiques de convocatòries anteriors. Això permet donar suport a cinc projectes a l'Àfrica Subsahariana (Costa d'Ivori, República Democràtica del Congo, Gabon, Gana, Moçambic), un a la Mediterrània (Palestina), un a Àsia (Cambodja) i, deu a Amèrica Llatina (Equador, Bolívia, Perú, Uruguai, Colòmbia, Hondures, Guatemala).
Per sectors i, d'acord amb els objectius estratègics del Pla d'Actuació de Mandat (PAM) de la Diputació, es finançaran cinc projectes adreçats a facilitar un model territorial equilibrat i sostenible, tres orientats a impulsar l'estructura productiva local i el foment de l'ocupació, un a la promoció de la l'educació i quatre a altres polítiques socials per a la reducció de desigualtats i la cohesió social. A més, també es manté l'enfortiment de l'administració local al servei de la ciutadania com un sector clau en la cooperació internacional de la Diputació, amb quatre projectes aprovats en aquest àmbit.
Aposta per la promoció dels Drets Humans
Una altra de les novetats d'aquest any és l'obertura d'una convocatòria de promoció dels drets humans a escala internacional. En aquest context, es dóna suport a campanyes internacionals de protecció i respecte als drets humans vinculades a contextos geogràfics concrets, com és el cas del Sàhara Occidental i Txetxènia, així com a problemàtiques de vulneració de drets humans de tipus regional o des d'un plantejament temàtic, com la prevenció de l'extremisme a la Mediterrània, els conflictes socioambientals a Llatinoamèrica i l'exportació d'armes a països en conflicte.
Pel que fa a les accions d'educació per al desenvolupament, es dóna suport a les que inclouen la promoció del comerç just i sostenible, la cultura de pau i prevenció de la violència, la defensa dels drets humans i la igualtat de gènere, amb especial atenció als drets de les persones refugiades i la difusió dels objectius de desenvolupament sostenible. Aquestes poden ser treballades tant a l'educació formal, com en àmbits de recerca i incidència. També s'inclouen iniciatives de sensibilització adreçades a la població en general. En la valoració s'ha tingut en compte la capacitat de les propostes per arribar a diferents municipis de la demarcació i treballar conjuntament amb els ens locals i altres entitats del territori.
Finalment, destacar també que s'ha resolt subvencionar les 17 diferents accions que conformaran el Catàleg d'Ofertes de sensibilització i educació per al desenvolupament dirigit als ens locals de menys de 100.000 habitants i que publicitarà les accions que poden sol·licitar els ens locals, i que inclouen jornades, exposicions i espectacles en temàtiques molts diverses relacionades amb la solidaritat, els drets humans i el desenvolupament sostenible.
Distribució dels projectes
Els projectes estan liderats per ONGD (Organitzacions no governamentals per al desenvolupament), entitats sense ànim de lucre que tenen entre els seus eixos de treball la cooperació, els DDHH i l'educació per al desenvolupament i, universitats o centres de recerca amb seu o delegació permanent a la demarcació de Barcelona. La distribució de subvencions atorgades s'ha fet de la següent forma:
17 projectes de cooperació al desenvolupament a països receptors d'Ajut Oficial al Desenvolupament 5 accions de promoció dels drets humans a escala internacional. 10 accions d'educació per al desenvolupament a la demarcació de Barcelona. 17 iniciatives que conformaran l'oferta d'accions de d'educació per la desenvolupament adreçada als municipis de menys de 100.000 habitants de la demarcació de Barcelona.
Agenda 2030
L'aposta de la Diputació de Barcelona pel compliment dels acords de l'Agenda 2030 és ferma i troba resposta en aquesta convocatòria. A més, la resolució de subvencions contribueix a avançar en alguns dels Objectius de Desenvolupaments Sostenible.
En aquesta línia, la corporació treballa per garantir la disponibilitat d'aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament i, l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna. També es té per objectiu aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles, així com acabar amb la pobresa i promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, la plena ocupació i productivitat i, el treball decent.
A través d'aquesta convocatòria, des de la Diputació també es vol aconseguir la igualtat de gènere, apoderar a totes les dones i nenes i, garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i, així, promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida.
Font: Dipuatció de Barcelona