L'Ajuntament de Barcelona inverteix 2 milions d'euros per crear el programa 'Barcelona: zona zero impostos per a nous autònoms'
- Detalls
- Publicat el Dijous, 29 Setembre 2016 15:00
- Escrit per Redacció
L'objectiu, a més de fomentar l'inici de nova activitat econòmica a la ciutat, és incrementar l'ocupació a través de l'autoocupació
L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una línia de subvencions dotada amb 2 milions d'euros, el programa 'Barcelona: zona zero impostos per a nous autònoms', que s'adreça a treballadors i treballadores autònomes que hagin iniciat en els últims dos anys una nova activitat econòmica a la ciutat de Barcelona i a nous socis/es de cooperatives de treball associat.
L'objectiu és facilitar l'arrencada i ajudar a consolidar nous negocis a la ciutat, i alhora donar resposta a persones que han trobat en l'emprenedoria una forma d'autoocupació i una sortida a l'atur.
En la presentació pública, el tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha destacat la importància de mesures com aquesta per ajudar els autònoms i socis de cooperatives en el primer any d'activitat perquè 'els autònoms d'avui poden ser les empreses del demà'. 'Són petites llavors que, si les cuidem i ajudem, poden arribar a ser empreses que també generin llocs de treball, i aquesta és la millor forma de tenir feina i feina de qualitat a la ciutat', ha dit Collboni. 'Les oportunitats que dóna la ciutat han d'estar acompanyades per l'Ajuntament', ha destacat el regidor i ha seguit posant èmfasi en 'la importància de l'economia creativa, que fa servir el talent, el cervell i la iniciativa; i l'alta capacitat d'emprendre que té la gent de la ciutat a tots els nivells'. Per a Jaume Collboni, 'per aconseguir un model econòmic sostenible, competitiu i just és fonamental afavorir i posar-nos al costat de la gent que emprèn i s'arrisca, perquè el problema numero ú a Barcelona encara avui es diu atur, i el número dos es diu ocupació de mala qualitat i mal pagada'. El tinent d'alcaldia ha considerat que 'hem de fer tot el possible per fer que aquest mercat de treball canviï, i que les oportunitats que dóna la ciutat estiguin acompanyades per l'Ajuntament'.
Ajudes a professionals autònoms durant el primer any d'activitat
El programa 'Barcelona: zona zero impostos per a nous autònoms', pretén ajudar principalment persones a l'atur que es donin d'alta d'autònoms per tirar endavant un negoci, amb especial atenció als menors de 30 anys i majors de 40, i se centra a subvencionar despeses fixes com la cotització d'autònoms dels 12 primers mesos; les taxes municipals de llicències d'activitat i d'obres; l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres durant el primer any; i el preu públic de recollida de residus de la nova activitat durant el primer any.
L'import màxim de la subvenció és de 3.600 euros per persona o de 4.000 euros en el cas de joves de fins a 30 anys o de majors de 40 anys, dos dels col·lectius que tenen majors dificultats d'accés al mercat laboral.
L'objectiu d'aquest programa, a més de fomentar l'inici de nova activitat econòmica a la ciutat, és incrementar l'ocupació a través de l'autoocupació. En total es preveu que se'n puguin beneficiar, com a mínim, entre 500 i 600 persones empadronades a la ciutat i que generin una activitat econòmica a Barcelona.
Un programa per fomentar l'inici de nova activitat econòmica
El programa 'Barcelona: zona zero impostos per a nous autònoms' s'adreça als professionals que iniciïn una activitat professional o l'hagin iniciada a partir de l'1 de gener de 2015, que estiguessin a l'atur abans d'emprendre; no constin al RETA (Règim Especial de Treball Autònom) durant l'any anterior a la data d'alta; estiguin empadronades a la ciutat com a mínim tres mesos abans de tramitar l'alta fiscal i estiguin al corrent de les obligacions tributàries.
La quantitat de l'ajut es calcularà segons les despeses justificables en el moment de la sol·licitud (exclòs l'IVA), i s'adrecen sobretot a recolzar les despeses fixes de l'activitat:
- Les quotes de la Seguretat Social dels primers 12 mesos d'activitat fiscal
- Els tributs i preus públics relacionats amb l'inici de l'activitat econòmica i al primer establiment: Taxa de Serveis Urbanístics per l'obtenció de Llicències i obres, Taxa Ocupació Terrasses, Taxa de Guals, Preu públic de residus i Informes tècnics, entre d'altres.
- Les despeses de gestoria i assessorament per la posada en marxa de la nova activitat, la tramitació d'alta i pel compliment de les obligacions fiscals o socials de la forma jurídica el primer any d'activitat fiscal
- El cost d'arrendament de locals o despatxos dels primer any en funcionament
Les subvencions s'atorgaran per ordre de presentació de la sol·licitud fins a l'esgotament de la partida pressupostaria assignada. Són compatibles amb altres exempcions, bonificacions o altres ajuts.
Les sol·licituds s'han de registrar abans del 30 de novembre i es poden presentar presencialment,concertant cita prèvia, al punt d'informació de l'Oficina d'Atenció a les Empreses (c/ Roc Boronat, 117) o bé per Internet a través del portal de tràmits de l'Ajuntament de Barcelona amb certificat digital (http://ajuntament,barcelona.cat/tramits).
En total, l'Ajuntament té previst destinar 7,1 milions d'euros durant el 2016 a ajuts fiscals adreçats a persones més vulnerables o col·lectius determinats que ho necessiten. Aquesta mesura, forma part d'aquest paquet que inclou subvencions d'IBI per a famílies amb pocs recursos econòmics propietàries d'un habitatge, empreses culturals o generadores d'ocupació indefinida, comerços emblemàtics, entre d'altres.
Reforç del suport i impuls a empreses i professionals des de Barcelona Activa
Convençuts que Barcelona compta amb un gran potencial com a hub d'emprenedors i start-ups, el Govern municipal té com a prioritat central reactivar l'economia per a crear llocs de treball de qualitat i lluitar contra la desigualtat; amb l'assoliment d'un model econòmic competitiu, just i sostenible. En aquesta línia, des de Barcelona Activa es treballa per fomentar i recolzar la generació i consolidació d'empreses a la ciutat, i l'acompanyament i suport als professionals.
L'agència municipal de desenvolupament local ha donat suport, a través d'accions d'assessorament i formació per a la creació d'empreses, a 2.813 projectes empresarials l'any 2015, un 4% més que l'any anterior. Així mateix, anualment acull al voltant de 200 empreses innovadores als 5 espais municipals d'incubació i creixement empresarial.
A més, Barcelona Activa també ofereix a l'Oficina d'Atenció a les Empreses una cartera de serveis en àmbits estratègics per fomentar la competitivitat de les empreses i la generació d'ocupació a la ciutat. Durant el 2015, el primer any complet en funcionament d'aquest nou espai, es van atendre prop de 6.000 empreses. En concret, a través del servei de constitució d'empreses, es van crear al llarg de l'any passat 542 noves empreses (270 com a societats limitades i 272 altes d'empresaris individuals).