L'Arxiu Comarcal del Maresme celebra el Dia Internacional dels Arxius reivindicant la importància dels fons documentals
- Detalls
- Publicat el Dijous, 02 Juny 2016 16:00
- Escrit per Redacció
L'Arxiu Comarcal del Maresme se suma a la celebració del Dia Internacional dels Arxius programant per aquest mes de juny un cicle de conferències que recaten la història de la comarca a partir dels fons documentals que es conserven. L'acte central es farà el 9 de juny, coincidint amb la data escollida per la UNESCO per commemorar la creació del Consell Internacional d'Arxius. Es farà la presentació a Can Palauet de la restauració del pergamí de 1845 "Les franqueses de la Baronia del Maresme" que deixa constància del procés que va culminar amb l'afranquiment de la vil·la de Mataró i de les parròquies d'Argentona, Cabrera, Premià i Vilassar (actualment: Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac).
Les activitats programades sota el títol "Fons i documents per al coneixement de la nostra història" consisteixen en 3 conferències que es faran els dies 2, 16 i 22 de juny a les 19:00h a Can Palauet i un acte de presentació dels treballs que s'estan realitzant per conservar el pergamí de les franqueses de la Baronia del Maresme que es farà el 9 de juny.
Aquest pergamí, que es presentarà formalment el 15 de juliol, recull un fet cabdal de la història del Baix Maresme: la incorporació a la casa reial de les viles que formaven part dels feus dels castells de Vilassar-Burriac i de Mata, fins aleshores (1485) governades pel senyor feudal Pere Joan Ferrer. Segons explica el diretor de l'Arxiu Comarcal, Alexis Serrano, "Aquesta incorporació al braç reial de la vila de Mataró i de les parròquies d'Argentona, Cabrera, Vilassar i Premià va suposar l'afranquiment dels seus habitants del jou feudal i va permetre que en endavant aquests territoris fossin representats per civils a les corts i assolir les mateixes prerrogatives, drets i privilegis que els habitants de Barcelona a partir del que s'anomenava "carreratge", que consistia en equiparar les poblacions de la vella baronia del Maresme a carrers periurbans de la ciutat comtal".
CICLE: FONS I DOCUMENTS PER AL CONEIXEMENT DE LA NOSTRA HISTÒRIA:
- Dijous 2 de juny
Conferència: Fons i documents per al coneixement de la història de l’art medieval. Els contractes, els artistes i les obres
A càrrec de Joaquim Graupera, doctor en història de l’art
Aquesta primera conferència es centra en l’art medieval des de l’estudi de les fonts documentals que permeten reconstruir els encàrrecs, les autories i els significats iconogràfics i iconològics.
- Dijous 9 de juny
Presentació del projecte de restauració, consolidació, estudi i difusió del pergamí 436 del fons de l’Ajuntament de Mataró, “Les franqueses de la Baronia del Maresme”, any 1485
A càrrec de Jordi Mir, conseller delegat de cultura del Consell Comarcal del Maresme i Carme Balliu, cap de l’Àrea de conservació-restauració de document, obra gràfica i fotografia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
- Dijous 16 de juny
Conferència: Fons i documents per al coneixement de la història de les famílies. Els documents patrimonials i familiars
A càrrec de la doctora en història Alexandra Capdevila
Aquesta segona conferència es centra en les famílies i els documents que van generar en relació a l’administració dels seu patrimoni, a les aliances matrimonials, als repartiments de les herències...
- Dimecres 22 de juny
Conferència: Fons i documents per al coneixement de la història comarcal. El Maresme des dels papers
A càrrec d’Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme
Aquesta darrera conferència pretén abordar la història moderna i contemporània de la nostra comarca a partir de les fonts documentals, institucions, empreses, personals i familiars.
Tots els actes es faran a l'Arxiu Comarcal del Maresme (carrer d'en Palau, 32 de Mataró) a les 19:00h
Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom.