Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A+ A A-

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva assoleix els millors resultats de la seva història

Les xifres s’han donat a conèixer aquest dijous al matí al CAAS a Tossa de Mar, en el marc de la presentació de la memòria 2015

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha assolit els millors resultats durant l’any 2015, des de la seva posada en funcionament l’any 1990. Així ho constaten les xifres que s’han donat a conèixer aquest dijous -7 d’abril- al matí en el marc de la roda de premsa de presentació dels resultats de la memòria 2015 a Tossa de Mar.

Durant l’any 2015 s’han recollit un total de 619 animals: 607 gossos i 12 gats. Aquesta xifra corrobora un descens significatiu en el nombre d’animals abandonats en els darrers anys. De fet és la xifra més baixa de recollides des de la posada en funcionament del centre. L’any 2014 es varen recollir un total de 656 animals, una xifra molt similar l’any 2013, durant el qual se’n varen recollir 630, però exponencialment inferior a les xifres de l’any 2012, durant el qual se’n varen recollir 644 i l’any 2011, durant el qual se’n varen recollir 751.

El conseller de Sostenibilitat, José Fernàndez Celada, ha explicat: “Si bé el nombre de gossos per habitant s’ha incrementat en els darrers anys, les dades són indicatives d’una major responsabilitat per part dels propietaris, principalment en el que fa referència a la identificació.”

Pel que fa al nombre d’animals perduts i que han estat recollits i retornats als seus propietaris van ser 263, durant l’any 2015. Els municipis amb un major nombre de gossos recollits van ser Blanes, amb 84; seguit de Lloret, amb 71: Maçanet de la Selva, amb 66, i Tossa de Mar, amb 53 gossos. A aquestes poblacions les seguirien Vidreres, amb 48 gossos: Riells i Viabrea, 48: Sils, amb 43: Caldes de Malavella, amb 37, i, finalment Santa Coloma de Farners, amb 36 gossos.

Tal com ha explicat el mateix Celada, l’any passat va ser el que més animals s’han retornat als seus propietaris, un 43 per cent dels gossos recollits han retornat amb els seus propietaris, la major part voluntàriament fruit de la recerca dels mateixos propietaris i un altre forçats per l’obligació de venir a buscar-los davant el risc de ser sancionats per abandonament de la seva mascota. L’increment en el nombre de recuperacions ve justificat, principalment, per l’augment en el nombre d’animals recollits i identificats amb el microxip i a la col•laboració ciutadana amb la recerca de propietaris mitjançant les xarxes socials.
En aquest punt cal fer èmfasi del descens significatiu del nombre d’animals recollits i finalment abandonats, ja que l’any 2015 es varen abandonar un total de 356 animals, una xifra inferior a la de l’any 2014, en què se’n varen abandonar un total de 434.

El nombre d’adopcions durant l’any 2015 ha estat de 335 gossos, la qual cosa significa un manteniment respecte les dades de l’any anterior. Si ho comparem amb els anys anteriors veurem que hi ha un estancament en el nombre d’adopcions tant nacionals com internacionals: l’any 2014 (334 adopcions), l’any 2013 (373) l’any 2012 (447). En aquest sentit, sembla que la tendència decreixent dels darrers anys pot haver tocat terra.

La major part de les adopcions es fan a la comarca de la Selva, amb un 43,6% i d’altres comarques, principalment de Girona i Barcelona (30,7%).

Les cessions a protectores col•laboradores signifiquen un 22,3% (protectores locals un 10,1%, i protectores internacionals, un 12,2%). El conseller, José Fernández Celada, ha explicat que és necessària la col•laboració amb les protectores, tant les locals com les internacionals, per tal de mantenir en òptimes condicions la capacitat d’ocupació del centre comarcal. Actualment el Consell té acords signats amb diverses protectores, fet que permet la cessió dels animals fent-se càrrec de les despeses d’identificació i esterilització. D’aquesta manera es pot donar sortida a animals de difícil adopció, a animals que fa molt de temps que hi són i encara no s’han adoptat i també fer-se càrrec de cadellades molt petites i fer espai quan el centre està molt saturat.

El CAAS, un espai obert a la solidaritat ciutadana

En els darrers anys, el Centre s’ha convertit en un referent per a aquells ciutadans, de totes les edats, que volen visitar-lo i mostrar la seva solidaritat amb els animals abandonats. En aquest sentit, des del Consell s’està treballant per reconvertir el concepte de la “gossera” com a tal en un espai cívic d’interacció animals-ciutadans. Aquest any hi ha previst ampliar les zones d’aparcament i també generar nous espais d’esbarjo perquè els visitants es trobin més còmodes.

En aquesta línia d’espai obert a la col•laboració ciutadana amb la possibilitat de poder passejar gossos, l’any passat ja es va fer un pas amb la possibilitat que els ciutadans que volien ajudar en les tasques diàries del centre ho poguessin fer de forma voluntària. Actualment hi ha tres persones que col•laboren regularment i especialment els caps de setmana ajuden en les tasques d’atenció al públic. Sens dubte, tal com ha explicat el mateix conseller José Fernández Celada: “La participació ha estat vital per mantenir el grau de satisfacció de tots els ciutadans que vénen a visitar el centre.”

A la presentació també hi ha assistit el president del Consell Comarcal selvatà, Salvador Balliu, que a banda de destacar els resultats del Centre s’ha referit a les inversions que s’hi han dut a terme durant l’any 2015 per tal que el centre assoleixi l’excel•lència, i els animals estiguin en les millors condicions possibles. Balliu també ha recordat les tasques del centre, que van molt més enllà de la recollida i acollida de d’animals, ja que des del centre es fomenta la tinença responsable d’animals de companyia i fomenten les campanyes de tinença responsable d’animals de companyia.

Per la seva banda l’alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, afirma que “el centre d’acollida d’animals de Tossa porta a terme una gran labor. S’ocupen de conscienciar el públic en general contra l'abandonament dels animals de companyia i de fomentar el respecte als animals i a la naturalesa en general, el qual és també un dels objectius que es promou des del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament”. Saladich afegeix que ”des de l’Ajuntament procurem sempre vetllar per garantir una bona convivència entre les persones, però també amb els animals de companyia, assolir el màxim nivell de protecció i benestar, i preservar la salut i la seguretat. En aquest sentit, a més de la regulació a les ordenances fiscals que recull tant els drets com els deures de les persones propietàries d’animals de companyia, l’Ajuntament ha acondicionat un espai de convivència per als animals, un parc on es poden portar els animals de companyia, un espai públic especialment destinat a deixar lliures els animals de companyia, considerant que sempre s’ha de mantenir la norma principal de la tinença d’animals, que és el respecte a les persones i a l’entorn”.


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409