Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A+ A A-

La Diputació de Barcelona aprova uns pressupostos amb la voluntat de potenciar els serveis bàsics i de primera necessitat

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest migdia, els pressupostos de la corporació i dels organismes autònoms que en depenen. El pressupost consolidat pel 2016 és de 820,1 MEUR, un 1,08% superior al d'aquest any, i ha estat aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC-AM i PSC-CP; amb les abstencions d'EPM, C's i PP; i amb els vots en contra de la CUP-PA.

El diputat delegat Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles García Cañizares, ha estat l'encarregat de presentar el projecte de pressupost per l'any que ve, així com ha destacat les aportacions fetes pels partits de la oposició, en especial del PSC-CP.

García Cañizares ha definit el pressupost com «una eina viva, que pot tenir variacions al llarg de l'any», fet que considera favorablement ja que permetrà adequar-se, principalment, a les peticions dels municipis. Així mateix, l'alhora portaveu de CiU, també ha posat èmfasi en el fet que «avui aprovem un pressupost, que no és de retallades, sinó d'augment de la despesa social per millorar la qualitat de vida».

D'altra banda, el portaveu d'ERC-AM, Jordi Fàbrega, ha afirmat que «el pressupost és fruit del treball conjunt [de l'equip de govern] i d'escoltar el territori». Fàbrega també ha anunciat que el pressupost té «una estratègia clara de voluntat local» i ha destacat el caire social i la singularitat territorial dels programes complementaris.

Qui també ha votat a favor del pressupost ha estat el PSC-CP que, a través de la seva portaveu, Pilar Díaz, ha assegurat que «el rol i el paper de la Diputació és bàsic en el suport als ajuntaments». En aquesta línia, també ha mencionat els principals projectes proposats i incorporats al projecte de pressupostos.

Abstencions i tres vots en contra

El portaveu d'Entesa pel Progrés Municipal ' EPM, Arnau Funes, ha defensat l'abstenció del grup que representa donant un vot de confiança al nou equip de govern i ha destacat que, entre d'altres objectius, el pressupost de la Diputació de Barcelona hauria de garantir la situació social que es viu als municipis i continuar sent un motor de les polítiques públiques locals.

D'altra banda, el portaveu adjunt de C's, Salvador Tovar, ha manifestat la preocupació del seu grup polític per l'augment de les transferències a la Generalitat, i ha anunciat que, tot i abstenir-se en la votació d'avui, presentaran al·legacions a aquesta aprovació inicial.

Qui també ha justificat l'abstenció ha estat el portaveu del PP, Ramon Riera, que ha comparat el pressupost de l'any 2012 'el primer de l'anterior mandat' amb el de l'any que ve, i ha denunciat que el nou projecte «té ombres polítiques» i ha explicat la seva abstenció «per la necessitat que la Diputació deixi de finançar a la Generalitat».

Finalment, el president de grup CUP-PA, Quim Duran, s'ha mostrat crític al procediment previ a la presentació del pressupost a la sessió plenària, fet que els ha impedit dur a terme «una feina de proposta i fiscalització». A més d'exposar les raons pel seu vot en contra, Duran també ha manifestat que «no som partícips d'aquest pressupost ni el podem subscriure».

Principals objectius

El pressupost pel 2016 té com a principals objectius la prestació dels serveis bàsics i de primera necessitat; així com el suport a la reactivació econòmica i del mercat laboral, la dinamització turística del territori i les accions de suport al desenvolupament territorial.

El projecte aprovat aquest migdia també aposta per garantir la prestació d'uns serveis municipals de qualitat, la cooperació amb els municipis, el suport a les inversions municipals, la suficiència financera i econòmica dels municipis i, la cooperació jurídica, econòmica i tècnica.

Suport al món local

Un dels grans eixos del pressupost de la Diputació de Barcelona recau en el suport a les entitats locals, que durant el 2016 rebran 231,6 MEUR, entre les transferències corrents i les de capital.

El Pla de Xarxa de Governs Locals, a través del Catàleg de Serveis , les Meses de Concertació i els Programes complementaris, té consignats 161,9 MEUR. El Pla de Xarxa de Governs Locals, pel seu pes en el conjunt del pressupost i per l'abast territorial que té, continuarà sent, un any més, el principal instrument de concertació i cooperació amb els ens locals.

D'aquesta partida, destaca el Catàleg de Serveis amb 67,7 MEUR, que augmenta la seva partida un 24% en comparació amb aquest any. Aquest és el principal instrument de suport als serveis i activitats locals.

Pressupost eminentment social

La Diputació de Barcelona té per objectiu oferir als ajuntaments els instruments necessaris per atendre les persones afectades per la crisi econòmica. És per això que el pressupost del 2016 compta com a principals programes de treball el de foment a l'ocupació local, dotat amb 30 MEUR.

També destaca el nou programa complementari destinat als serveis socials bàsics i a la lluita contra la pobresa i la desigualtat, amb 15 MEUR. Així mateix, la Diputació treballa per donar suport econòmic als serveis socials bàsics (11 MEUR), al servei de teleassistència, a les escoles bressol i al transport escolar.

Entre els programes complementaris impulsats per la corporació, cal destacar la continuïtat en l'aposta pel Programa de Crèdit Local, per la millora de camins i seguretat viària i per nous projectes, com l'Urban Smart-cities, el Camí Eix Llobregat i el Projecte museogràfic de les Drassanes.

Inversions i altres despeses corrents

El capítol del pressupost relacionat amb les inversions previstes per l'any 2016 té consignats 52,1 MEUR. Entre aquests projectes cal destacar les inversions a la xarxa de carreteres, a la Xarxa de Biblioteques, a la Xarxa de Parcs, en informàtica i en Cartografia Municipal.

A més, el pressupost també compta amb 89,6 MEUR destinats altres despeses corrents. Del conjunt d'aquestes despeses destaca la conservació ordinària de carreteres (10,1 MEUR), el Servei Local de Teleassistència (5,7 MEUR), el Programa d'arranjament d'habitatges (3 MEUR) i les despeses per a la promoció turística (1,86 MEUR).

Ràtio d'endeutament

Cal destacar que la Diputació gaudeix d'una situació econòmica sanejada, gràcies a la disminució de l'endeutament dels darrers anys, les polítiques de racionalització de les despeses i el conseqüent estalvi econòmic.

És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona preveu l'accés al crèdit per un import màxim de 58,7 MEUR, xifra que a finals del 2016 suposarà al voltant del 23% respecte els ingressos corrents, molt lluny del límit legal d'endeutament.

El pressupost consolidat de la corporació està format per l'agregació dels pressupostos de la Diputació de Barcelona, els seus organismes autònoms (Organisme Autònom de l'Institut del Teatre, Organisme de Gestió Tributària, Patronat d'Apostes, Fundació Pública Casa Caritat) i la societat Xarxa Audiovisual Local, SL.

Font: Diputació de Barcelona


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409