Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A+ A A-

La taxa d'activitat emprenedora consolida el seu creixement a Catalunya i se situa en el 8,03%

La demarcació de Barcelona segueix la tendència de Catalunya amb valors superiors a la mitjana catalana amb una TEA del 8,45% La taxa d'emprenedoria de les dones s'enfila fins al 7,1% El percentatge de persones que a Catalunya detecten bones oportunitats de negoci és del 37%, i a la demarcació de Barcelona del 39%

La taxa d'activitat emprenedora a Catalunya segueix consolidant el seu creixement, i se situa en el 8,03%, 1,76 punts per sobre de la taxa espanyola (6,19%) i quasi dues dècimes per sobre de l'europea (7,86%). A la demarcació de Barcelona aquesta xifra s'enfila fins al 8,45%. Aquesta és la principal conclusió de l'últim Global Entrepeneurship Monitor (GEM) - Catalunya 2017-2018, informe promogut pel Departament d'Empresa i Coneixement i la Diputació de Barcelona i elaborat conjuntament per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el departament d'Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte i en el marc de l'Observatori de la Petita i Mitjana Empresa. El GEM és un projecte internacional en què participen 54 països de tot el món.

L'informe, l'han presentat aquest matí el secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Coneixement, Joan Aregio, i el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona i responsable de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells.

Durant la roda de premsa, el vicepresident segon, Marc Castells, ha assegurat que «la causa d'aquest lideratge català de la demarcació de Barcelona és la creació d' un potent ecosistema emprenedor en aquest territori, que possibilita la creació d'empreses emergents (startups), l'atracció de talent i de centres de desenvolupament i innovació de grans multinacionals».

A més, el també responsable de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells, ha afegit que «en aquestes dades també intervé l'acció dels 102 Centres Locals de Serveis a les Empreses que hi ha a tota la demarcació i que, amb el suport de la Diputació de Barcelona, fan una feina cabdal per assessorar a 34.000 empreses  i 64.000 emprenedors l'any, ajudar en la creació de 3.000 iniciatives empresarials que l'any passat van generar un total de 4.200 nous llocs de treball»

Per la seva banda, el secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Coneixement, Joan Aregio, ha destacat en la seva intervenció que l'estudi GEM «és un termòmetre de la situació i ens permet definir les polítiques per continuar creixent i millorant». Pel que fa a les dades de l'informe, Aregio ha posat en valor que «la nostra xarxa d'emprenedoria segueix creixent i se situa per sobre de la mitjana europea i espanyola».

Solidesa dels projectes emprenedors a Catalunya

Així mateix, l'índex d'activitat emprenedora (TEA, segons les seves sigles en anglès) mostra que el 8,03% de la població adulta catalana (18 a 64 anys) estava involucrada en activitats emprenedores en fase inicial (tant projectes naixents com nous). La TEA va créixer un 1,04% respecte l'any anterior i és resultat tant de l'increment dels emprenedors naixents (0,92%) com dels nous (0,13%). A aquesta dada positiva, s'hi suma la solidesa dels projectes emprenedors a Catalunya. Les iniciatives empresarials consolidades (de més de 3 anys i mig) representen el 9,1% de la població adulta de Catalunya.

Desglossant el percentatge, la motivació d'emprenedoria per oportunitat 'qui emprèn ho fa perquè té una idea i sap com materialitzar-la i treure-hi rèdits- se situa en el 4,6% i confirma el canvi de tendència que es va iniciar en el 2015. En aquest sentit, en el darrer exercici la motivació per oportunitat ha passat del 3,4% al 4,6%. Aquests indicadors situen tant a Catalunya com la demarcació de Barcelona 1,6 punts per sobre d'Espanya i pràcticament assoleixen els nivells dels països basats en la innovació.  Pel que fa a la motivada per necessitat 'qui emprèn ho fa perquè no troba feina per compte d'altri- ha crescut lleugerament respecte de l'any passat i s'ha situat en el 2%.

L'estudi assegura que la percepció de bones oportunitats en l'entorn continua augmentant. Així, el percentatge de persones que a Catalunya detecta bones oportunitats de negoci és del 37%, el que suposa un important creixement de set punts percentuals respecte de l'any anterior. A la demarcació de Barcelona la percepció d'oportunitats és encara superior (39%). El diferencial de Catalunya amb els països més avançats es redueix i és de sis punts percentuals.

Pel que fa a la qualitat de l'emprenedoria, al 2017 s'observa una clara tendència a la millora dels principals indicadors: dimensió esperada de les empreses acabades de crear, grau de novetat dels seus productes i serveis, intensitat exportadora, augment del pes del sector transformador i contenció dels serveis als consumidors.

L'emprenedoria potencial augmenta el 2017 a Catalunya, tot i que encara està lluny dels nivells que arriben als països innovadors. Així, el percentatge de la població que manifesta la seva intenció de crear una empresa pròpia en els propers tres anys està en el 6,7%, mig punt percentual més que l'any anterior. A Espanya la intenció d'emprendre està a un nivell molt semblant (6,8%). En canvi, la proporció d'emprenedors potencials a la UE i als països basats en la innovació està clarament per sobre (12,9% i 18,1%, respectivament).

Perfil de l'emprenedor català

L'estudi també fa una radiografia de l'emprenedor català. L'any 2017 la mitjana d'emprenedors potencial, naixents, nous i en fase inicial se situava al voltant dels 39-40 anys. L'edat dels consolidats, en canvi, pujava 10 anys fins arribar als 50. En el nostre país la població entre 35 i 44 anys tenen una TEA més elevada (12%), seguit pels joves (25-34 anys) amb un 10%.

Un altre fet destacable és que en aquest període augmenta la participació de dones emprenedores, després d'uns anys de mantenir-se estable en el 6%. De fet, les TEA són: 8,9% la masculina i 7,1% la femenina, un registre, aquest segon, que situa Catalunya per sobre de la mitjana europea (5,8%). A Espanya, per contra, el gap entre homes i dones encara es manté (6,8% vs 5,6%).

Un entorn favorable per emprendre

La valoració global de les condicions de l'entorn per emprendre a Catalunya (53,3 punts) són similars a la de 2016 (53,6), superiors a la d'Espanya (49,27), però inferiors tant a l'europea (56,50) com a la dels països GEM basats en la innovació (56,83). Les tres variables amb millors puntuacions i que aproven amb valoracions superiors a 5 (escala Likert d'1 a 9) són les mateixes que en els dos darrers anys: existència i accés a infraestructura física i de serveis (6,21); existència i accés a infraestructura comercial i professional (5,50); i programes públics (5,42), la majoria dels quals són d'àmbit local i autonòmic.

Les principals recomanacions per millorar les condicions de l'ecosistema emprenedor català són també les mateixes que els darrers anys: polítiques públiques (60%), suport financer (46%), programes d'institucions públiques (40%) i educació i formació (34%).


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409