Els tastos guiats pels sommeliers del Celler de Can Roca i la cuinera Maria Nicolau, protagonistes de la 43aª Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners
- Detalls
- Publicat el Dijous, 07 Novembre 2024 15:42
- Escrit per Redacció
Rècord absolut de ratafies presentades, amb 301, el nombre més alt en més de quatre dècades del concurs més antic de Catalunya
Del 7 al 10 de novembre es celebrarà la 43a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, amb més d’una cinquantena d’activitats programades. En destaquen la visita de la cuinera Maria Nicolau, que presentarà el seu nou llibre "Cremo!", acompanyada per l’editor Àngel Madrià en un acte que promet ser tan vibrant com la cuina de Nicolau. Un altre dels grans atractius serà la participació a la Festa de la Ratafia de l'equip de l’Esperit Roca Destil·leria, del Celler de Can Roca, que oferirà un tast guiat i exclusiu de la seva sèrie de begudes, en un dels actes que es preveu que tingui més èxit de la programació. En el que serà una experiència sensorial única, l’equip de sommeliers guiarà els participants en el tast de les seves begudes, explicant la visió d’aquest nou projecte dels mundialment reconeguts germans Roca.
Una altra gran novetat d’aquesta edició serà la presentació de la Ratafia Vuit Porrons, creada per commemorar el 10è aniversari de la reedició de la recepta de Francesc Rosquellas el 2014. Per a aquesta edició especial, la Vuit Porrons presenta més quantitat de nou verda i d’herbes. Part de la ratafia ha reposat entre tres i quatre mesos en botes noves de roure francès, el que li dona un toc especial que la diferenciarà de les produccions anteriors. El dissabte 9 de novembre es farà un tast vertical d’aquesta ratafia, on els assistents podran explorar les seves diferents edicions.
Rècord absolut amb 301 ratafies casolanes presentades al concurs
El pavelló de la Nòria tornarà a ser l’escenari de la Nit de Gala de la Ratafia, amb el sopar popular i l’esperada proclamació del guanyador del 43è Concurs de Ratafies. Enguany s’ha tornat a batre el rècord de ratafies presentades, amb 301 creacions, superant de llarg la xifra de 272 de l’any passat i que ja suposava el sostre màxim assolit en més de 40 anys d’història d’aquest popular concurs, el més antic de Catalunya. Durant la gala, els germans Xicu i Andreu Climent, reconeguts pastissers de la Pastisseria Tuyarro, seran nomenats Confrares d’Honor, i presentaran la seva nova Ratafia Tuyarro.
La programació s’ha donat a conèixer avui a la Diputació de Girona, en un acte que ha comptat amb la participació del president de la Diputació, Miquel Noguer, l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña, i el president de la Confraria de la Ratafia, Jordi Casassayas.
DECLARACIONS DESTACADES
Explorant els límits de la ratafia
Molt mes enllà de la creació casolana de la ratafia, aquesta Festa explora l’univers d’aquest licor a partir de les experiències d’experts de diferents àmbits que han treballat la ratafia com a producte d’excel·lència en les seves diferents disciplines. Així, l’antropòloga i sociòloga japonesa Megumi Tamagawa oferirà una xerrada sobre l’aplicació de la ratafia a la cuina japonesa, i explicarà la descoberta que ha anat fent en l’ús de la ratafia en el receptari popular japonès. A la programació també destaca la participació del periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, Confrare d’Honor 2023, que oferirà la xerrada “Ciència i ratafia”, una anàlisi fascinant sobre la relació entre la ratafia i el món científic.
A més de les novetats, la Festa de la Ratafia mantindrà les activitats tradicionals com la processó de la Confraria, exposicions, visites guiades a l’obrador de ratafia de la cooperativa La Sobirana, la fira de ratafies, la cursa de muntanya, cercaviles, correfoc, actuacions castelleres, i diverses activitats familiars, tallers i concerts.
Es manté la fórmula de degustacions amb copa de vidre i tiquets
Un any més Santa Coloma de Farners serà el punt de trobada de totes les ratafies fetes a Catalunya i els seus productors. Els bons resultats de la fórmula de tastos de ratafies, fan que es mantingui el sistema de venda de tiquets i copes de vidre, més ordenat i sostenible. El preu del pack, que inclou una copa, el seu suport per a portar-la còmodament i tres tiquets de degustació tindrà un cost de 5 euros.
Podeu consultar tota la programació a www.festaratafia.cat