La Selva ja disposa del primer Pla Estratègic de l’economia social i solidària a la comarca
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 24 Maig 2023 15:05
- Escrit per Consell Comarcal de la Selva
El Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments d’Arbúcies, Blanes i Sant Hilari Sacalm han impulsat el primer Pla estratègic de l’economia social i solidària (ESS) de la comarca de la Selva. Aquestes darreres setmanes, l’ens selvatà i els ajuntaments que l’han impulsat han enllestit l’elaboració d’aquest Pla, que compta amb la participació de 13 ajuntaments i una vintena d’entitats selvatanes.
L’economia social solidària es basa en un ecosistema d’organitzacions que tenen un interès col·lectiu i/o general, un impacte social i ambiental positiu, i que aporten solucions a necessitats del territori en àmbits com l’habitatge, la mobilitat, la transició ecològica, l’acció comunitària, la lluita contra la pobresa, la perspectiva de gènere i intercultural, l’oci i l’esport, l’educació, la salut i l’alimentació, etc.
El Pla estratègic de la Selva neix de la voluntat conjunta d’aquestes quatre entitats d’implementar polítiques públiques que posin en valor i enforteixin les organitzacions de l’economia social i solidària de la comarca, posant les persones i la vida al centre de la seva activitat econòmica i per sobre del lucre.
Procés participatiu amb més de trenta entitats de la comarca
Els treballs d’elaboració del pla van començar fa més d’un any, amb la creació d’un grup motor de l’ESS a la comarca, format pel Consell Comarcal i tres ajuntaments. Durant aquest temps, s’ha dut a terme un procés participatiu en què hi han pres part un total de 13 ajuntaments i una vintena d’entitats i organitzacions de l’economia social i solidària de la Selva.
Durant aquest procés, que ha estat tutoritzat per la cooperativa Tandem Social, especialitzada en consultoria estratègica per la transformació social, i que ha comptat amb el cofinançament de la Diputació de Girona, s’han identificat més d’un centenar d’organitzacions de l’economia social i Solidària a la comarca i una quarantena d’iniciatives de política pública impulsades en aquest àmbit durant els darrers quatre anys.
La diagnosi conclou que, si bé existeix un teixit ampli i divers a la comarca i en els darrers anys s’han fet esforços per engegar polítiques en aquest àmbit, la majoria es troben en fase incipient i cal consolidar-les i, ampliar-les, i també cal garantir una visió conjunta i a llarg termini en l’àmbit comarcal.
Per això, entre la trentena d’accions que preveu el pla, destaquen la formació i l’assessorament al voltant de l’economia social i solidària per a diferents col·lectius de la comarca; la difusió i el vincle de l’ESS amb l’àmbit educatiu; l’impuls de projectes de col·laboració entre administracions i organitzacions de l’ESS en sectors estratègics del territori; la contractació i compra pública responsable entre les administracions selvatanes; o la col·laboració amb la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària.
Creació de la Taula de Polítiques Públiques de l’ESS a la Selva
Una de les primeres actuacions que es duran a terme per posar en marxa el pla estratègic serà la creació de la Taula de Polítiques Públiques d’Economia Social i Solidària de la Selva, un espai de participació format per administracions i entitats de l’ESS de la comarca, i que ha d’esdevenir el principal referent a l’hora d’implementar el pla.
La taula es constituirà formalment les properes setmanes, i està previst que les primeres accions del pla es comencin a desenvolupar passat l’estiu i que aquestes es vagin implementant de forma progressiva durant els propers anys.