La cantant i actriu Elena Gadel serà al cartell de la 56a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 23 Maig 2023 14:46
- Escrit per Redacció
Aquest matí s’ha presentat a la Diputació de Girona la programació de la 56a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, amb la participació d’Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Joan Vigas, alcalde de Palafrugell, i Francesc Sánchez-Carcassés, director artístic de la Cantada d’Havaneres.
El proper 1 de juliol, Calella de Palafrugell celebrarà la 56a Cantada d’Havaneres amb la participació de tres dels grups més prestigiosos de Catalunya: Barca de Mitjana (Premià de Mar), Els Pescadors de l’Escala (l’Escala) i Port Bo (Calella de Palafrugell). Organitzada per l’Institut de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Palafrugell amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de CaixaBank.
Com a gran novetat i cercant noves aportacions que enriqueixin aquest cant popular, la cantant i actriu Elena Gadel interpretarà, com la resta de grups, cinc cançons amb un estil molt personal.
Entre les vint interpretacions cal destacar les quatre que va compondre el recordat autor Càstor Pérez: «Vestida de nit», «Temps perdut», «La Habana se llama Elena» i «El mariner feliç».
Tots, conjuntament i com és tradició, completaran la cantada amb les dues havaneres més populars en castellà i català, «La bella Lola» i «El meu avi».
En aquesta ocasió el cartell ha estat una creació de la il·lustradora Anna Grimal, que ha fixat la mirada sobre la tradició d’un esdeveniment que sempre serveix com a tret de sortida de la temporada turística a la Costa Brava. La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell està organitzada per l’Institut de Promoció Econòmica i compta amb el suport de la Diputació de Girona.
La primera trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle es remunta a l’any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir en la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el segon recull d’havaneres publicat a Catalunya. L’èxit de la trobada va animar els organitzadors a repetir l’acte l’any següent, amb una cantada més formal a la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell. L’any 1969, l’Associació d’Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la Cantada d’Havaneres, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment.
Preàmbul a la Cantada d’Havaneres
Enguany, com a preàmbul de la tradicional Cantada d’Havaneres, l’Institut de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Palafrugell, l’Associació de Veïns i Amics de Calella i la Fundació Ernest Morató, de manera conjunta organitzaran, el divendres 30 de juny, a l’església de Calella, una vetllada dedicada a l’havanera lírica amb el títol de Denominació d’origen, havaneres d’anada i tornada.
Amb el recital Denominació d’origen, havaneres d’anada i tornada, la soprano palafrugellenca Indira Ferrer, el director del grup Port Bo i guitarra rítmica Carles Casanovas i el guitarra solista i arranjador xilè Mauri Campos convidaran els espectadors a fer un viatge musical per Cuba, Mèxic, Xile, Espanya i Catalunya a través de l’havanera lírica.
GRUPS PARTICIPANTS:
PORT BO
El grup Port Bo neix l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb motiu de la presentació del llibre: “Calella de Palafrugell i les havaneres”. El trio inicial, format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, sovint era acompanyat al piano per el mestre Frederic Sirés autor de la popular l’havanera “La gavina”. El grup, juntament amb altres amants del gènere, és l’impulsor de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, havent participat en totes les seves edicions. A més de participar en les cantades més importants de Catalunya, ho han fet també a Mondragón, Donostia, Bilbao, Cádiz, Madrid, Valladolid, Torrevella, Mallorca, Menorca, Formentera, Perpinyà, Cotlliure, Luxemburg, Amsterdam, Zuric, Hessel i La Havana.
El Port bo ha enregistrat 23 discos amb més de 220 temes diferents. El repertori heretat en gran part dels vells cantaires de Calella, està format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana, etc.
L’any 2022, Lluís Bofill (segona veu i guitarra) i Xavi Jonama (veu baixa) prenen el relleu a l’Irineu “Mineu” Ferrer i Carles Casanovas (que continua només a la direcció musical) i que juntament amb Pep Nadal seguiran la proposta del grup de continuar amb aquest cant popular que ha esdevingut tradicional, portant als escenaris aquelles tonades que inicialment es cantaven a la taverna ara acompanyades de noves cançons que continuen amb la manera de fer dels nostres avantpassat
ELS PESCADORS DE L’ESCALA
El nom dels Pescadors de l’Escala no va aparèixer originàriament per designar un grup constituït, sinó que era la denominació genèrica i en minúscula –els pescadors de l’Escala- dels cantaires escalencs que durant les dècades dels 40 i 50 els dies que bufaven vents del nord, redossaven les teranyines al port de l’Estartit i les tripulacions a la taverna de “ Cal Moreno”.
A partir de la seva constitució formal el 1972 porten fetes mes de sis mil actuacions, trenta enregistraments discogràfics, i actualment son el grup d’havaneres i cançó popular més antic del nostre país.
La composició musical dels « Pescadors de l’Escala”, acordió, contrabaix, guitarra i veus, és una formació típicament pròpia, així com la manera de combinar les veus solistes amb compactes conjunts corals. En el seu repertori hi té una gran importància el ritme sensual i tendre de les havaneres catalanes com les més antigues amb el seu regust tropical que han sigut les inspiradores de les havaneres actuals.
El grup està format per Albert Prat, Quim Mas, Jordi Cabarrocas i Ernest Ollero. La seva impecable trajectòria musical al llarg dels seus 50 anys d’història ha fet que hagin estat reconeguts amb la “Creu de Sant Jordi “.
BARCA DE MITJANA
Barca de Mitjana, es construïa a les drassanes del Maresme. Tenia entre 19 i 21 metres i podia carregar 100 tones de pes. Les barques de mitjana duien 5 mariners i un capellà. A Premià de Mar, figura la barca de mitjana a l'escut de la vila.
El grup Barca de Mitjana neix el a aquesta població el 1994, any en què comencen els primers assajos. En aquell moment el grup comptava amb vuit membres. Debuten a la festa major de Premià de Mar del 1995. Barca de Mitjana canta tres peces a la paret de l'enyorat edifici del Bellamar. Després de les primeres actuacions el grup passa per diferents etapes, fins a la formació actual amb els fundadors, Jaume Romaguera, tercera veu i guitarra i Joan Botey, segona veu, i Jaume López, primera veu, percussió i guitarra i Adan Torres, tercera veu, acordió i direcció musical que s’incorporen més endavant.
Els anys 2000 i 2005, actuaren a la cantada de Calella de Palafrugell. L'any 2007 van cantar a la Mostra de l'Havanera Catalana de Palamós. Diversos anys actuant a les festes de la Mercè de Barcelona, la Setmana Gran de Bilbao i 20 anys al "Festival de habaneras de Bermeo". Barca de Mitjana ha enregistrat 10 treballs discogràfics.
ELENA GADEL
La coneixem com a compositora i cantant i amb quatre discs publicats: “Tocant fusta” (2010), “De madera” (2012) i “Delicada” (2014) i « Et confesso « (2022).
També l’hem gaudit en projectes de Teatre Musical, protagonitzant espectacles com “Mar i Cel” (2004) “El Petit Príncep” (2014); “Cabaret” (2017); “Grease” (2016), , “El Màgic d’Oz” (2020). I guanyadora, també, de tres Premis Butaca com a millor actriu.
El seu talent també destaca en projectes televisius on participa actualment -i des de fa 7 anys- a la sèrie televisiva diària “Com si fos ahir”, o el talent show “Eufòria” com a jurat. També a “Oh Happy Day” (2014); com a presentadora a “Les Campanades de TV3” (2021) i “Tot són problemes” (2022). Presentant també els Premis Nacionals de Recerca, els Premis Porxada o els Premis Vila, entre d’altres.
Després d’anys de silenci discogràfic, per fi ens presenta un nou treball, “Et confesso”.
Així, recentment ha estrenat disc i gira recorrent tot el territori per presentar en directe les noves cançons, així com tots els èxits de la seva carrera.
Elena Gadel que canta habitualment en les seves actuacions l’havanera «La gavina», actuarà per primera vegada a l’escenari del Port bo.