Nou número de la Revista de Girona, que inclou el dossier «Urbanitzacions i territori», en què es mostra la transformació del territori
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 17 Maig 2023 11:04
- Escrit per Redacció
La Diputació de Girona ha publicat el número 338 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de maig i juny de 2023. Aquest nou número inclou el dossier que porta per títol «Urbanitzacions i territori» en què s’analitza el procés d’urbanització i els seus impactes, positius i negatius, en els àmbits social, econòmic, polític o ambiental.
La població mundial ha experimentat un creixement enorme en els darrers decennis. A les nostres comarques, la població ha tendit a concentrar-se en espais urbans, però també a expandir-se en superfície. Aquest procés d’urbanització ha suposat un trencament del model establert històricament a les ciutats europees, tradicionalment compactes.
El geògraf Javi Martín-Uceda, coordina el dossier d’aquest número, i comenta que des de fa anys es fa difícil saber on arriba la ciutat i on comença l’àrea rural. Tant a la costa com a l’interior tenim moltes urbanitzacions que han crescut sens planificació, sense mesura ni control, que s’han expandit com cèl·lules malignes que no podem extirpar i que només toleren tractaments pal·liatius.
El procés urbà ha estat un motor econòmic i d’ocupació, però també de modificació del paisatge, dels seus valors i de les relacions socials.
En aquest número també es publica un Tribut a «Sebas Parra Nuño: la lluita pel dret universal a l’educació» on el pedagog Xavier Besalú retrata la vida professional de Sebas Parra Nuño (1946-2022) a l’Escola d’Adults de Salt i la cooperació soildària amb el poble de Nicaragua.
A la secció Entrevista, David Pagès a Anna N. Schlegel, d’Olot al món, on desgranen els records i les vivències d’aquesta catalana a Califòrnia.
El reportatge està dedicat als hotels familiars. La periodista Carme Martínez relata com la història dels hotels familiars de la Costa Brava és la d’un èxit portentós que fa anys que minva. Alguns són devorats per la competència intractable de poderoses cadenes i grups d’inversors. D’altres abandonen per falta de relleu generacional.
A l’apartat de turisme, la historiadora Rosa Gil i l’enginyer Eloi Ferrer ens apropen a la petjada alemanya en l’inici del turisme a la Costa Brava, a través de la història dels Merländer en l’article «De Charlottemburg (Berlín) a Tossa».