L’ACM analitza com podran millorar les polítiques actives d’ocupació a través del nou Acord marc de concertació territorial
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 14 Març 2023 08:37
- Escrit per Redacció
El nou model ha de contribuir a millorar la gestió de les polítiques d’ocupació i ha de respondre a les particularitats de cada zona i territori
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha celebrat aquest dimarts un Debat Municipalista centrat en l’Acord marc de concertació territorial de les polítiques d’ocupació. La sessió, que s’ha fet en format online però amb els ponents a la seu de l’ACM, ha comptat amb més de 250 participants a distància de diferents administracions locals.
La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha inaugurat el Debat destacant que “som conscients que és un moment de canvi en què cal vetllar perquè el seu desplegament porti a enfortir i millorar les polítiques d’ocupació local, dotant-les d’una major estabilitat pluriennal i seguretat jurídica”. I ha afegit que “necessitem que els mecanismes, reglaments i criteris que s’adoptin per al seu desplegament tinguin ja incorporada la mirada dels polítics i tècnics que des de fa dècades impulsen polítiques actives d’ocupació des del territori”.
A la inauguració també hi ha participat el secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa, que ha posat èmfasi en què “les polítiques d’ocupació han de néixer des de la màxima proximitat. Sou els coneixedors de quines són les realitats socioeconòmiques del vostre entorn. No té res a veure la Vall d’Aran amb el Ripollès o amb les Terres de l’Ebre. Són necessitats socioeconòmiques diferents”. I ha afegit que “si podem acostar i encara fer més efectives les polítiques actives d’ocupació en el territori en el model que ens hem donat entre tots, pensem que compleix també l’objectiu que aquelles oportunitats de formació, inserció…, en definitiva, d’intermediació dels projectes vitals de les persones treballadores dels territoris puguin tenir l’oportunitat de desenvolupar-les en el seu territori”.
El Debat Municipalista s’ha centrat en com afecta el nou Acord marc de Concertació Territorial, signat a finals del 2022, i com es desplega estratègicament el nou model en base a les particularitats i característiques territorials. Des del municipalisme som conscients que és un moment de canvi en el qual cal vetllar perquè el seu desplegament porti a enfortir i millorar les polítiques d’ocupació local tot dotant-les d’una major estabilitat pluriennal i seguretat jurídica. El vicepresident de l’ACM i alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, ha manifestat que “ara vel repte de desenvolupar l’acord marc de concertació territorial, que arribi realment a la ciutadania i arribi als diferents territoris. Tenim el repte de la distribució territorial i les diferències que hi ha a cada territori. Tenim el repte de generar una estabilitat perquè molt probablement tots els actors que intervenim en el desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació som coneixedors que habitualment hi ha una certa intestabilitat” i ha afegit que cal posar en valor els diferents espais de concertació territorial ja existents. Mentre que el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Juan José Torres, ha destacat que estem davant d’un nou model que aposta per la proximitat, “que aprofundeix en la distribució territorial” i que es basa en la “construcció d’estratègies específiques amb visió territorial”.
Així, en una primera taula rodona amb representació local s’ha analitzat quin serà el funcionament i com es produirà el desplegament de la nova concertació territorial. Hi ha participat la subdirectora de Polítiques actives d’ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Susana Díaz amb una ponència per definir el mecanisme pràctic de desplegament de la concertació territorial que es farà efectiu a partir del pressupost 2024. En un col·loqui han intervingut la gerent de l’Agència d’Innovació i Desevolupament de la Garrotxa (DINÀMIG), Ariadna Villegas; la coordinadora de la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MDIT), Izaskun Cendegui; el cap de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Josep Quer; la responsable de programes d’Ocupació de l’Ajuntament de Lleida, Marina Guivernau; i la responsable de l’Àrea d’Ocupació i Formació de l’Ajuntament de Blanes, Montse Torres. Tots ells han pogut presentar diferents experiències d’arreu del territori i oferir la seva visió i col·laboració per assessorar el procés de desplegament que a partir d’ara entra en la fase decisiva.
A la part final del Debat s’ha presentat l’índex sintètic de desenvolupament econòmic local, una molt bona eina per millorar la planificació de les polítiques públiques arreu de Catalunya, que des de fa poc està disponible i que ha anat a càrrec de Laura Comellas, cap de l'Àrea de Gestió del Coneixement del SOC, amb la presència de l'alcaldessa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré.