El Consell Comarcal de la Selva presenta el projecte “Els camins del la història de la Selva”
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 14 Març 2023 13:13
- Escrit per CC Selva
Aquest projecte ha estat liderat des de ja fa uns mesos pel Consell Comarcal de la Selva i s’ha dut a terme conjuntament amb diversos ajuntaments de la comarca
El Consell Comarcal de la Selva ha presentat el projecte “Els camins de la història de la comarca de la Selva”, aquest dimarts al matí a la població d’Amer. Es tracta d’un projecte que ha permès integrar els elements de patrimoni històric de la Selva i millorar la xarxa de camins de la comarca, a través d’una correcta senyalització, homogènia que facilita l’accés a aquests recursos en millorar la interpretació.
Aquesta iniciativa ha inclòs diverses actuacions de senyalització d’itineraris turístics, tant direccional com interpretativa, que es concreten en unificar i adequar la senyalització dels itineraris dels Grans Camins de l’Aigua ( GCA); senyalitzar els camins de Sant Jaume a la comarca de la Selva; incorporar la senyalització del patrimoni que es troba proper i accessible des de la xarxa dels GCA, dissenyar i instal·lar tòtems amb continguts interpretatius sobre els elements del patrimoni comarcal.
L’acte ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l’alcaldessa de l’ajuntament d’Amer, Maria Rosa Vila ; així com també la resta d’alcaldes dels municipis que participen en aquest projecte com la Cellera de Ter, Osor, Sils, Tossa de Mar i Vidreres, entre altres.
En el transcurs del seu parlament, el president de l’ens comarcal, Salvador Balliu, ha destacat l’aposta que al seu dia el Consell va fer per la creació d’una xarxa de senderisme i de cicloturisme com a element dinamitzador del territori. En aquest sentit, Balliu ha destacat que l’any 2003 el Consell va iniciar el treball en aquest àmbit amb el Pla de foment territorial de turisme, gràcies al qual es va crear la xarxa de senderisme dels Grans Camins de l’Aigua. L’any passat, el Consell va gaudir d’un nou Pla de foment, en el que es va comptar amb la participació, a més, de la Diputació de Girona i de fins a 17 ajuntaments de la comarca. Sens dubte, aquest nou Pla de foment ens ha donat l’empenta definitiva a la nostra xarxa de senderisme i de cicloturisme iniciada l’any 2006.
Per la seva banda, l’alcaldessa d’Amer, Maria Rosa Vila, ha qualificat de gran pas l’acte d’avui ja que, segons ha dit, és molt important que recordem la història: saber d’on som i d’on venim. En aquest sentit, Vila ha assenyalat que aquest projecte permetrà conèixer tots els camins de la comarca i, el més important, ajuntar tot el territori, unificar tots els pobles respectant la seva manera de fer i la seva idiosincràsia.
Després dels parlaments, s’ha fet una petita explicació tècnica de les actuacions realitzades i també s’han pogut observar, als afores de l’estació, diferents elements de senyalització instal·lats. Les explicacions del projecte han anat a càrrec del tècnic d’aquest projecte, Marc Corominas. En aquest sentit, el tècnic del proejcte ha recordat que s’ha seguit el “Manual de senyalització d’itineraris no motoritzats” de la Generalitat de Catalunya. Així, les actuacions que s’han dut a terme es desglossen de la següent manera:
1) Unificar i adequar la senyalització dels itineraris dels Grans Camins de l’Aigua (GCA):aquesta actuació s’ha concretat en la renovació i ampliació de la senyalització de tota la xarxa de Grans Camins de l’Aigua comarcal, de més de 300 quilòmetres. A més, amb actuació la xarxa s’ha ampliat amb variants perquè aquells trams que no eren clicables tinguin la seva alternativa per fer-la en bicicleta. Per fer-ho, s’ha seguit el “Manual de senyalització d’itineraris no motoritzats” de la Generalitat de Catalunya.
2) Senyalitzar els camins de Sant Jaume a la comarca de la Selva: el camí de Sant Jaume és la xarxa de camins que recorren els pelegrins per a arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la, on es veneren les relíquies de l'apòstol sant Jaume. A la Selva podem trobar camins de Sant Jaume en les tres grans realitats territorials de la comarca: la muntanya, la plana i el litoral. En aquest projecte s’han senyalitzat els itineraris del Camí de Sant Jaume que passen per la comarca i que s’incorporaran a l’oferta actual de senderisme comarcal.
3) Incorporar la senyalització del patrimoni que es troba proper i accessible des de la xarxa dels GCA: el projecte també ha inclòs la senyalització, des de la xarxa de Grans Camins de l’aigua i des dels Camins de Sant Jaume, de punts d’interès propers, per tal que els usuaris es puguin desviar temporalment del camí per visitar els punts i reprendre el camí de nou.
Concretament s’ha indicat com arribar fins a 75 punts d’interès propers als camins.
4) Dissenyar i instal·lar tòtems amb continguts interpretatius sobre els elements del patrimoni comarcal: finalment, la darrera actuació realitzada s’ha concretat amb la instal·lació de 30 tòtems amb informació interpretativa del patrimoni comarcal, els quals, a més, incorporen uns codis QR que aporten interpretacions digitals en format de tour virtual amb imatges 360o amb diferents punt informatius on es destaquen aspectes arquitectònics i històrics de l’element, es mostren imatges antigues d’aquest i es reprodueix un vídeo de l’element amb contingut nou per al visitant.
A nivell global, el projecte ha suposat intervenir en 1.473 suports de senyalització, sobre els quals s’han instal·lat 5.725 elements de senyalització (banderoles, plaquetes o vinils de seguiment). També s’han instal·lat 12 cartelleresnoves pels Camins de Sant Jaume al seu pas per la Selva, repartits en els municipis per on passa el camí, així com s’han actualitzat 17 cartelleres de la Xarxa de senderisme i cicloturisme dels Grans Camins de l’Aigua. A nivell de senyalització interpretativa i punts d’interès, s’han senyalitzat 75 elements d’interès propers la xarxa de camins, als quals a partir d’ara l’usuari de les rutes hi té accés i informació interpretativa.
Aquesta iniciativa ha estat liderat pel Consell Comarcal de la Selva i finançat amb el suport del Departament d’Empresa i Treball, la Diputació de Girona i els ajuntaments d’Arbúcies, Riells i Viabrea, Fogars de la Selva, Massanes, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Osor, Vidreres, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Vilobí d’Onyar, Riudellots de la Selva, Anglès, la Cellera de Ter, Caldes de Malavella, Sils i Amer.