INSPAI ofereix en el seu lloc web una visita virtual interactiva de l’exposició «Valentí Fargnoli, el paisatge revelat»
- Detalls
- Publicat el Dijous, 29 Desembre 2022 08:53
- Escrit per Redacció
La mostra convida a gaudir, des de la particular òptica del fotògraf, d’un passeig visual que permet reconstruir la realitat de les comarques gironines de fa un segle
També s’ha fet una segona edició de la publicació Valentí Fargnoli: Una memòria persistent, amb noves dades obtingudes gràcies a la investigació de Carmen Perrotta
Durant més de tres anys, des del 2019 fins al setembre d’aquest 2022, l’exposició «Valentí Fargnoli, el paisatge revelat» ha itinerant per diferents municipis de les comarques gironines. A partir d’ara, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, ha activat en el seu lloc web un espai que permet recuperar aquesta mostra fotogràfica i fer-hi un recorregut virtual interactiu (https://www.ddgi.cat/inspai/exposicions-interactives/fargnoli).
Es tracta de la recreació de la penúltima parada de l’exposició, que va tenir lloc a l’espai La Capella de l’Antic Hospital del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols entre el maig i el setembre passats. El visitant no només pot «moure’s» virtualment per la sala, sinó que pot ampliar les imatges i els diferents panells informatius amb un sol clic.
«Valentí Fargnoli, el paisatge revelat» permet reconstruir, a través de la mirada i la càmera del fotògraf, la realitat de les comarques gironines de fa un segle. S’hi poden veure moments de la vida quotidiana i escenaris de la nostra història. Alguns d’aquests paisatges estan intactes; d’altres, irreconeixibles o, directament, perduts per sempre.
Les imatges de l’exposició, produïda amb motiu del setanta-cinquè aniversari de la mort d’un dels fotògrafs més destacats de la primera meitat del segle xx (Barcelona, 1885 - Girona, 1944), provenen de les fotografies originals de Valentí Fargnoli dels fons que INSPAI conserva, custodia i que ha digitalitzat. D’entre aquests fons, destaca el Fons Fargnoli, compost per 834 plaques de vidre, amb fotografies del 1910 al 1944 i que va ingressar a INSPAI el 19 de maig de 2011.
La mostra va formar part del Programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona i va fer parada en disset municipis de la demarcació, des que es va inaugurar el 2 d’abril de 2019 a la Casa de Cultura de Girona. Ha estat a Maçanet de la Selva, Peralada, Amer, Garrigàs, Lloret de Mar, Olot, Vilablareix, Fortià, Llançà, l’Escala, Banyoles, Santa Coloma de Farners, Salt, Palafrugell, Verges i Sant Feliu de Guíxols, abans d’acabar el periple a Girona, el 20 de setembre passat, al vestíbul de l’Auditori, amb motiu dels Premis Literaris de Girona.
Segona edició de Valentí Fargnoli: Una memòria persistent
INSPAI també ha decidit reeditar el desè volum dels «Quaderns de Fotografia». Esgotats els 700 exemplars de la primera edició amb motiu de l’Any Fargnoli (2019), Valentí Fargnoli: Una memòria persistent torna amb 600 exemplars més, que incorporen algunes dades noves gràcies a la tasca d’investigació de Carmen Perrotta.
La publicació manté una selecció de textos d’autor que, amb una òptica contemporània i des de disciplines tan diverses com la història de l’art, l’arquitectura, la literatura o la història de la fotografia, ofereixen una imatge coral i polièdrica de Valentí Fargnoli. Les aportacions són de l’arxivera i historiadora de l’art Marta Grassot, l’arquitecta Sílvia Musquera, la historiadora de l’art Mariona Seguranyes i la periodista Eva Vàzquez.
Així mateix, l’àlbum fotogràfic presenta una àmplia selecció d’imatges que prenen com a punt de partida la ciutat de Girona, transcorren cap a les comarques interiors per paratges de muntanya i finalitzen el trajecte a la vora del mar.
L’aportació de Carmen Perrotta ha consistit en un estudi i una anàlisi comparativa entre les fotografies de Valentí Fargnoli conservades a l’Institut Amatller d’Art Hispànic, dins el fons d’Adolf Mas, i les del Fons Valentí Fargnoli custodiades per INSPAI.
Localitzant les fotografies coincidents, Perrotta ha estat capaç d’obtenir informació rellevant —com una datació més precisa o hipòtesis sobre la creació de reportatges o la manera en què el fotògraf va executar les imatges—, que s’ha incorporat en aquesta actualització del volum (adjuntem l’estudi complet en format PDF).
La col·lecció «Quaderns de Fotografia» va néixer amb la voluntat de donar rellevància a l’obra dels fotògrafs que han donat els seus fons fotogràfics a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, fer-ne difusió i posar-los a l’abast del públic.