L’ACM presenta una Guia d’autoavaluació perquè els ens locals puguin avaluar el grau de maduresa en integritat, ètica pública i bon govern
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 20 Setembre 2022 12:11
- Escrit per Redacció
Aquesta eina complementa la Guia d’implementació de plans d’integritat als ens locals, que la Fundació Transparència i Bon Govern va editar i presentar fa un any. Es tracta d’un document innovador en definir una metodologia pròpia de l’administració local per fomentar l’elaboració de plans d’integritat i fomentar el bon govern i l’ètica en la gestió municipal. Més de 400 ens locals l’han sol·licitat i en fan ús.
El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que “les polítiques d’integritat són bàsiques com a demanda ciutadana, però també com a autoexigència de tots els servidors públics municipals” i ha afegit que “la integritat pública és més que la suma de les bones polítiques en matèria de bon govern, transparència, participació i dades obertes. És un procés de millora contínua, fet des de l’excel·lència de les millors polítiques públiques, i anant molt més enllà d’allò que ens obliga la diferent normativa en aquest àmbit, plasmant en projectes i guies, aquest ADN municipalista de la integritat que portem totes i tots com a electes locals”.
La nova guia d’autoavaluació és una eina digital desenvolupada en col·laboració amb el Consorci Administració Oberta de Catalunya que té l’objectiu d’ajudar als ens locals a conèixer la maduresa de les seves polítiques d’integritat i ètica pública. A través d’uns indicadors comuns, cada ens local pot fer una diagnosi sobre el seu sistema d’integritat institucional, i decidir i planificar les mesures que vol adoptar per millorar la seva governança amb criteris d’ètica i bon govern. Aquesta guia és una aplicació oberta i gratuïta a disposició de tots els ens locals catalans. El seu objectiu és millorar i ajudar els ajuntaments a concretar polítiques públiques basades en la integritat local. Actualment, l’eina avalua un total de 260 indicadors.
A la presentació hi ha participat la directora del Consorci AOC, Àstrid Desset, que ha destacat l’esforç dels darrers anys realitzat pels ens locals en matèria de transparència per “regenerar més confiança a la ciutadania i reconnectar-hi” i ha posat de relleu l’esforç de l’ACM a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local. Desset també ha manifestat que “és una primera versió de la guia, que pot anar evolucionant amb aportacions dels tècnics dels ajuntaments” i que “el nostre país és capdavanter en temes d’integritat pública i la plataforma és clau en integritat institucional”.
Per la seva part, el director de la Fundació Transparència i Bon Govern, Lluís Corominas, ha explicat que “és la continuació d’un treball dels darrers 3 anys” i ha afegit que “volíem un plantejament integral de l’ètica pública i com a ACM i Fundació no podem fer de consultors dels 947 municipis, però sí podíem posar a disposició eines i mètode que fos facil per als ajuntaments tirar endavant plans d’integritat amb propis mitjans o col·laboració privada”. Corominas ha explicat que amb els plans d’integritat volem que tot l’ens local estigui imbuït d’aquesta ètica i que les mesures siguin proactives i no reactives. També ha explicat que l’eina “només pretén millorar els ajuntaments i no la denúncia pública ni la competència entre administracions”.
Mentre que Jan Reñé, tècnic de la FTBG, ha destacat que el sistema està compost per dos grans blocs d’indicadors. En el primer sobre el sistema d’integritat institucional hi ha quatre eixos centrats en la cultura d’integritat pública, el sistema d’integritat, la transparència i publicitat activa, i els conflictes d’interès. En el segon bloc hi ha una autoavaluació de riscos de cinc grans eixos: contractació, subvencions, urbanisme, economia i patrimoni, i recursos humans. I ha destacat que la recomanació és que es faci una autoavaluació anual i que es farà “una adaptació de l’eina per a ajuntaments petits, de menys de 5.000 habitants, tot i que els indicadors actuals poden servir per la gran majoria d’ens locals del país”.
La Fundació Transparència i Bon Govern de l’ACM també està treballant actualment en una prova pilot per implantar plans d’integritat als consells comarcals. La prova s’està realitzant amb els consells comarcals del Vallès Occidental i l’Alta Penedès, amb la voluntat de concretar una metodologia específica i adaptada als ens comarcals i a la seva especificitat organitzativa. Aquest projecte compta amb el suport i assessorament de l’Oficina Antifrau de Catalunya.