El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona reprèn el projecte «Un llibre, un destí» aquest dissabte a Camprodon
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 12 Setembre 2022 15:07
- Escrit per Redacció
Aquesta és la segona edició de la iniciativa, que consisteix a triar una novel·la relacionada amb una localitat i fer-hi una gran trobada de clubs de lectura
Enguany, s’han escollit dos llibres: Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà i El dia de l’ós de Joan-Lluís Lluís, i hi participaran 21 biblioteques gironines
Després d’un parèntesi obligat des del 2019 a causa de la pandèmia, torna el projecte «Un llibre, un destí». La iniciativa, pionera a Catalunya i impulsada pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, s’inspira en els models anglosaxons «One city, one book» o «El llibre del mes» de Rotterdam, de gran èxit. Consisteix a triar, preferentment amb caràcter anual, una novel·la relacionada amb una localitat i allà organitzar-hi una gran trobada de clubs de lectura, amb rutes literàries i tota mena d’activitats paral·leles.
En la primera edició, fa tres anys, el municipi escollit va ser Caldes de Malavella, amb El fill de l’italià de Rafel Nadal. En aquesta ocasió, l’acte tindrà lloc el dissabte, 17 de setembre, a Camprodon, i s’han triat dos llibres que s’ubiquen a la localitat del Ripollès i el seu entorn fins arribar al Vallespir. Es tracta de Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, i El dia de l’ós, de Joan Lluís Lluís.
Tots dos autors participaran, al matí a partir de les 11 h, en un club de lectura multitudinari conduït per Ona Anglada al Casal Camprodoní amb capacitat per a unes tres-centes persones. Hi prendran part 21 biblioteques de les comarques gironines (Anglès, Banyoles, Calonge i Sant Antoni, Campdevànol, Castelló d’Empúries, l’Escala, Girona, Hostalric, Llagostera, Olot, Ribes de Freser, Ripoll, Riudellots de la Selva, Roses, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Sils, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar).
A la tarda, a partir de les 16.30 h, s’hi portaran a terme les activitats culturals, com les rutes literàries (en grups de 25 persones) arreu de Camprodon. Amb aquest projecte, es posa de manifest la potència dels clubs de lectura de les biblioteques de la demarcació i se’ls dona visibilitat. En aquest sentit, la majoria de les biblioteques públiques mantenen aquest tipus d’activitat de promoció lectora des de fa més de dues dècades.
Les dues novel·les
-Canto jo i la muntanya balla (2019) és una novel·la d’Irene Solà, en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de guerres fratricides, però també d’una bellesa paisatgística impressionant.
Traduït en una quinzena de llengües —entre les quals, el castellà, l’eusquera, l’italià, l’anglès, el francès i el turc—, el llibre ha rebut el Premi Llibres Anagrama de Novel·la (2019), el Premio Cálamo 2019 en la categoria «Otra Mirada» per a l’edició castellana, el Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada (2020) i l’European Union Prize for Literatura (2020).
-El dia de l’ós (2004), de Joan Lluís Lluís, explora els temes del poder, la submissió i la rebel·lia a través d’una història situada a Prats de Molló, en la qual els fets viscuts pels vilatans en el present i el passat conflueixen i es barregen amb els auguris d’una llegenda popular que vincula el retorn de l’os amb la presència militar francesa a la Catalunya del Nord.
L’obra va ser guardonada amb el Premi Crexells de narrativa (2004), que atorga l’Ateneu Barcelonès. Divuit anys després de la seva publicació, el Club Editor ha accelerat una nova edició del llibre sota el seu segell coincidint amb aquest esdeveniment.
Aquesta edició d’«Un llibre, un destí» està organitzada pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Camprodon, amb la col·laboració dels diferents clubs de lectura de la demarcació i Òmnium Cultural Ripollès.