Sant Cugat viu una Festa Major ‘molt gran’ i multitudinària que fa vibrar les sancugatenques i santcugatencs
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 05 Juliol 2022 19:01
- Escrit per Redacció
Destaca el bon funcionament de la reubicació d’espais com La Taverna, l’Espai d’Arreu i el parc de l’Arborètum, com a indret de grans concerts
Les activitats del Consell de Joves troben l’encaix al passeig de Gaudí i el Parc Central es consolida com l’espai familiar, infantil i d’activitats esportives
Bona acollida de l’eliminació de reclams acústics i visuals en una franja de la fira d’atraccions i del Xiringuit-U com a espai per menjar i beure maridat amb música en directe
Amb el lema ‘Som molt grans’, la Festa Major de Sant Cugat deixa enrere 6 dies de gresca amb èxit de públic a les més de 200 activitats programades. Les propostes amb més assistència han estat el Castell de Focs, el concert de La Pegatina (6.000), el concurs d’arrossos (5.000), el Racó Infantil (5.000), el Correfoc (4.000), el concert de De Mortimers (3.500), Castellers (3.000), Paga-li, Joan (2.500), l’Estovallada (1.500) i les actuacions de l’Esbart, Grup Mediterrània i La Lira (més de 800).
Des de l’organització, la tinència d’alcaldia de Cultura ha valorat positivament la col·laboració de les 60 entitats participants i l’ambient festiu a tots els espais. Sobre les localitzacions de la festa, l’àrea de Cultura es mostra satisfeta de les novetats. A destacar:
Parc Jove a l’Arborètum: es consolida com a espai de referència per a joves i de grans concerts i es remarca la idoneïtat del passeig de Gaudí per a les propostes juvenils del Consell de Joves 12/17. La Taverna: un encert la reubicació al parc de Ramon Barnils. Un espai transversal amb activitats per a tots els públics (gent gran, escoles de dansa, concerts i menjar i beure) Parc Central: amb una multitudinària Estovallada traslladada al vespre, el Parc Central és un espai potent per a l’activitat diürna per les seves ombres. Les famílies han respost molt bé a les activitats del Racó Infantil i a l’Esport al Carrer. Celler Modernista: consolidació com a plaça del Jazz amb una alta assistència gràcies a la qualitat de l’oferta i ple de participants al tast de vins. Xiringuit-ú: s’ha revelat com un punt de trobada per a públics de totes les edats per sopar, relaxar-se i escoltar música en directe. Espai d’Arrel: la cultura popular ha brillat en la recuperació de l’espai en el format habitual amb les propostes de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Sant Cugat. Jardins del Vallès: racó fora d’aglomeracions que ha tingut bona rebuda en les propostes (sobretot concerts de gòspel i òpera) i on el CPA ha programat tres projectes artístics. Plaça d’en Coll: èxit de públic a les propostes com a punt neuràlgic del barri del Monestir, juntament amb les graelles d’avinguda de Cerdanyola. L’Espai d’Arreu: el trasllat a la plaça de Barcelona ha tingut bona acceptació amb èxit del cuscús solidari amb més de 150 tiquets. Es valora positivament disposar d’un espai més gran i visible per a les activitats en clau social i solidària. Fira d’atraccions: molt bona acollida per part de les famílies amb infants amb necessitats especials de la supressió de reclams visuals i acústics un parell d’hores la tarda del 30 de juny. L’organització estudiarà ampliar aquesta modalitat a més dies. Festa Major Alternativa: bona rebuda del jovent en les activitats a Rambla del Celler, en especial la batalla de penyes que es consolida com un dels reclams de la proposta.
Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Després de dos anys, tothom tenia moltes ganes de gaudir de la Festa. Vull destacar que es veia gent feliç, cadascú gaudint de la festa a la seva manera. Els nous espais i les noves propostes han tingut molt bona acollida cosa que estudiarem de cara a consolidar-les per a anys vinents. Gràcies de nou a les entitats i serveis municipals que han fet possible la Festa Major de Sant Cugat”
Punt lila, punt groc i Creu Roja
La ubicació dels punts lila i groc al passeig de Gaudí, entre Ramon Barnils i Arborètum, ha estat un encert. La tasca d’aquest espais s’ha desenvolupat sense incidències remarcables amb un equilibri de sexes en les atencions.
El punt groc de reducció de riscos i danys i itineràncies gestionat per Energy Control ha marcat 400 assessoraments i 80 testos d’alcoholèmia amb taxes positives no especialment altes. Les atencions s’ha fet a persones entre 15 i 35 anys, en funció dels dies.
El punt lila, de la seva banda, ha atès mig miler de persones entre 16 a 25 anys. La majoria d’elles s’hi han apropat per demanar informació i fer dinàmiques de sensibilització. En alguns casos s’ha detectat interès alt a l’hora de participar en les dinàmiques.
Punt de Creu Roja, l’espai de Pla de Vinyet xifra en 9 els trasllats al CUAP i un a Mútua Terrassa. Va fer 48 assistències majoritàriament lleus entre marejos, contusions i intoxicacions etíliques (amb una disminució d’intoxicacions respecte edicions anteriors).
La Festa Major, en números
1: l’entremès dels Diables ha entrat per primera vegada a l’església del Monestir a fer l’Ofrena per a la benedicció dels rams del ‘Paga-li, Joan’. 24: les hores en què van esgotar-se els 5.000 barrets de la Festa Major. 50: les botigues al carrer 91: les parelles que van ballar el ‘Paga-li, Joan’ 100: els concerts de la festa 150: els tiquets del cuscús 200: les activitats de la programació 223: les paelles participants a la jornada d’arrossos 230: els assistents al tast de vins (sold out) 250: els participants a la Rua dels balls bolivians 800: els tiquets de la botifarrada popular 4.000: descàrregues de l’app de Festa Major 4.900: les persones que van acudir a l’Oficina de Turisme per informar-se de la festa 25.000: les visualitzacions de vídeos a les xarxes socials 57.000: les consultes d’activitats a la web de Festa Major
Fotografies de la Festa Major a https://www.flickr.com/photos/premsasantcugat/albums