L’ACM reclama mesures per garantir la governança dels ens locals i l’equitat social i territorial de Catalunya
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 20 Juny 2022 12:27
- Escrit per Redacció
Lluís Soler: “L’habitatge és un dret social bàsic, i l’impuls dels fons europeus a la rehabilitació són la palanca transformadora per generar habitatge de lloguer assequible, sostenible, adaptat i que dinamitzi especialment als pobles i ciutats”
El Debat Municipalista s’ha centrat en com vehicular els fons europeus i estimular el mercat de l’habitatge de lloguer social als municipis
L’ACM va celebrar aquest dilluns al migdia el seu Comitè Executiu. L’òrgan, que es reuneix trimestralment, va aprovar una proposta de resolució per tal que en aquest darrer any de legislatura municipal s’afrontin i es posin en marxa mesures per consolidar els municipis, la seva governança i l’equitat social i territorial de Catalunya.
La proposta de resolució planteja un paquet de mesures en quatre grans línies que cal afrontar, després de la capacitat de reacció mostrada per les administracions arran de la pandèmia, per impulsar els canvis “que permetin revertir la situació actual” i poder afrontar “qualsevol contingència negativa”. L’executiu planteja la necessitat de mesures legislatives que refermin les competències i garanteixin la suficiència financera. En aquest sentit, la proposta de resolució reclama l’impuls d’una llei de finances locals al mateix temps que el projecte de Llei de Governs Locals que ha iniciat el Govern català, i consolidar la tasca i competències dels consells comarcals.
També es demana que hi hagi una sèrie de mesures territorials per assolir l’equitat social i territorial per evitar una Catalunya de dues velocitats. “Treballar per l’equitat territorial i social vol dir que tothom pugui tenir les mateixes oportunitats i que la majoria de serveis i inversions no es poden mesurar amb indicadors només quantitatius”, expressa l’ACM en el document que demana prioritzar l’Agenda Rural, l’Agenda Urbana i una nova llei de territori, entre d’altres.
El tercer àmbit de mesures fa referència als fons europeus, on es demana que el finançament compti “amb una avaluació de l’impacte territorial i social dels diferents programes i es complementi amb un fons per compensar aquells que han sortit menys afavorits”.
La proposta de resolució també demana mesures per garantir la governança dels ens locals, adaptant normatives com la llei de contractes del sector públic a la realitat local i garantint una mínima estructura tècnica a les administracions locals. En aquest sentit, cal resoldre el problema de la manca de funcionaris d’habilitació estatal, com secretaris i interventors, en moltes administracions locals. Des de l’ACM, precisament durant el proper setembre s’iniciarà un nou Postgrau de comptabilitat, control intern o auditoria pública dels ens locals i des de fa temps s’està realitzant una àmplia tasca formativa adreçada especialment al personal laboral de les administracions locals.
L’executiu de l’ACM també va mostrar a través d’una segona proposta de resolució aprovada la seva solidaritat envers els cossos de Bombers, Protecció Civil, Agrupacions de Defensa Forestal, voluntaris, alcaldes i alcaldesses, i municipis que estan lluitant aquests dies contra el foc en els nombrosos incendis forestals que s’han produït arreu del país, arran de la forta onada de calor. El president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va expressar "la nostra plena solidaritat amb els municipis que estan patint l’onada d’incendis, i la màxima coordinació i predisposició davant la complicada temporada d’estiu que tenim al davant”.
La reunió del Comitè Executiu de l’ACM es va fer de forma telemàtica amb la participació d’una quarantena d’alcaldes i alcaldesses.