Girona acull el tercer Seminari internacional dels arxius de l’esport
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 09 Maig 2022 18:38
- Escrit per Redacció
El diputat Joaquim Ayats ha participat en l'acte d'obertura d'una jornada que pretén conscienciar i sensibilitzar sobre la importància de la preservació dels documents vinculats a l'esport i que afecten els drets humans
El III Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport (SIAE) compta amb professionals amb una notable experiència i vinculats al món de l'esport i dels arxius
Avui té lloc el III Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport. L'acte torna a tenir lloc de manera presencial a la ciutat de Girona i també es pot seguir a distància de manera virtual.
Aquest matí s'ha inaugurat el III Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport, que té caràcter biennal i està organitzat conjuntament per la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya, l'Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya i la Diputació de Girona.
L'acte d'inauguració ha comptat amb la participació de Joaquim Ayats, diputat delegat d'Habitatge, Assistència als Municipis i Serveis Generals de la Diputació de Girona; Adam Bertran, regidor d'Educació, Infància i Esports de l'Ajuntament de Girona; Sonia Hernández Almodóvar, directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; Francesc Giménez, president de l'Associació d'Arxivers de Catalunya, i David Fricker, president del Consell Internacional d'Arxius (ICA).
En aquesta tercera edició, s'ha posat l'accent en la conscienciació sobre la preservació dels documents custodiats als arxius vinculats a l'esport i que afecten els drets humans, per sensibilitzar de la importància de poder aportar aquesta font primària durant qualsevol activitat que reivindiqui els drets humans, així com en judicis i en l'aplicació de justícia social.
Els ponents d'aquesta tercera edició son persones vinculades al món de l'esport, dels arxius i dels drets humans, que des de perspectives diferents i amb formacions ben diverses com a historiadors, economistes, sociòlegs, arxivers i investigadors aporten els seus coneixements. Els assistents podran conèixer de primera mà diferents experiències sobre el tractament de la documentació d'esports i drets humans.
Segueixen les diferents ponències de la jornada unes seixanta persones procedents de països diferents (Austràlia, Brasil, Eslovènia, Estats Units, Finlàndia, França, Regne Unit i Sud-àfrica, entre d'altres).
El diputat Joaquim Ayats ha dit en la seva intervenció: «Compten amb vosaltres, professionals dels arxius, per promoure la preservació de tota aquesta informació que es genera en el món de l'esport i els drets humans». I ha remarcat que «des de la Diputació de Girona apostem per la conservació i l'accessibilitat dels documents relacionats amb el món de l'esport; enguany amb més sensibilitat envers el tema dels drets humans».
L'objectiu d'aquest seminari és conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l'esport (esportistes, clubs, associacions, federacions, esportistes, metges, fisioterapeutes, periodistes, entrenadors, però també les administracions públiques i institucions de l'esport) de la necessitat d'establir estratègies i polítiques efectives per fer possible preservar i conservar els documents produïts en l'exercici de les seves activitats ara i en el futur.
Ponents del III Seminari
El III Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport s'ha iniciat amb dues primeres ponències amb el títol «Preservar la dignitat per evitar la injustícia. La presència de la memòria sobre els drets humans en els arxius de l'esport», a càrrec de Xavier Pujadas, doctor en història contemporània, professor titular d'història de l'esport de la Universitat Ramon Llull - Grup de Recerca i Innovació sobre l'Esport i Societat i de Raül Romeva, doctor en relacions internacionals i doctorand en ciències de l'educació (UAB) i l'esport (URL).
El seminari ha seguit amb diferents ponències que han donat una visió del paper de l'esport en el moviment contra l'apartheid, de com l'esport pot canviar el món i la violència. Les ponències han a nat a càrrec de David C. Sutton, arxiver i historiador expert en arxius de literatura i art i membre de la Secció ICA-SAHR, del Regne Unit: «Evidència arxivística del paper de l'esport en el moviment contra l'apartheid»; Razia Saleh, directora del Departament d'Arxiu i Recerca, de la Fundació Nelson Mandela, de Sud-àfrica: «"L'esport té el poder de canviar el món": Arxiu Nelson Mandela»; i Kenth Sjöblom, responsable superior de recerca als Arxius Nacionals de Finlàndia: «La violència sobre els arxius de l'esport, la violència sobre els drets humans. Algunes observacions sobre les accions i les polítiques dels arxius».
A la tarda es tractarà hi haurà la ponència «Racisme i futbol: Inconsistències del discurs sobre la lluita contra el racisme a partir de la recerca als arxius», a càrrec de Ricardo Pinto dos Santos, doctor en història comparada per la Universitat Federal de Rio de Janeiro.
I de manera virtual des de Finlàndia, Heikki Roiko-Jokela, professor i investigador principal, i Tapio Roiko-Jokela, assistent d'investigació i graduat en humanitats, tots dos de la Universitat de Jyvaskyla, presentaran la ponència «Arxius, igualtat de gènere i assetjament sexual: la memòria social com a constructor de comprensió social».
Des de la Universitat de Navarra, Inés Irurita, oferirà la ponència «Olimpisme en l'arxiu personal de Pedro J. Matheu».
Marta Vives, directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia de la Generalitat de Catalunya, i Enric Cobo, cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya impartiran la ponència «Arxius amb noms de dones. La dona a l'esport»
I Fabien Bordelès, de l'Arxiu Nacional d'Ultramar () presentarà la ponència «L'exposició "Històries del rugbi malgaix, 1900-2021"».
La darrera de les ponències portarà per títol «L'esport com a reflex inevitable de la societat, el caràcter de les seves relacions humanes i institucionals, i els sentiments ideològics i de valors que racionalitzen i justifiquen aquestes relacions», i la farà Harry Edwards, sociòleg i activista dels drets civils, doctor en sociologia per la Universitat de Cornell i professor emèrit de la Universitat de Berkeley.
La clausura del seminari anirà a càrrec de la presidenta de la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius, Fina Solà, i el president de l'ICA-SAHR, Víctor Fonseca.
El Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport
El Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport va néixer l'any 2018 amb l'objectiu de conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l'esport i les administracions públiques sobre la necessitat d'establir estratègies i polítiques efectives per fer possible la preservació i la conservació dels documents produïts en l'exercici de les seves activitats. Aquests arxius conformen una part fonamental de la memòria personal i col·lectiva del món de l'esport i, en definitiva, de la societat en general. A més, d'aquesta manera podran ser utilitzats per a la recerca, la difusió i la comunicació.
El I Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport va tenir lloc de forma presencial el mes d'octubre de 2018 a la ciutat de Girona i el II Seminari es va fer en línia el mes d'octubre de 2020, com a conseqüència de la situació d'emergència produïda per la covid-19.
Fitxer adjunt: 1652114308np_iii_seminari_internacional_arxius_de_l'esport.docx.pdf