El municipalisme català demana aprofitar la triple oportunitat que representa la sortida de la crisi, els fons europeus, i el Contracte Programa, per consolidar els serveis socials bàsics
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 28 Març 2022 14:18
- Escrit per Redacció
L’ACM ha celebrat aquest dijous 24 de març un nou Debat Municipalista. En aquesta ocasió, la sessió ha volgut posar l’atenció en els serveis socials i com el nou contracte programa per als propers quatre anys pot incidir en l’atenció i prestació de serveis a les persones vulnerables o amb necessitats específiques. El Debat s’ha celebrat a les instal·lacions de l’ACM amb la presència dels ponents, mentre que més de 140 representants de les administracions locals l’han seguit online.
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha participat en el Debat, destacant que el reforç del Contracte programa de serveis socials era necessari arran de la pandèmia: “Tenim recursos limitats, però l’atenció directa que fan els municipis als seus ciutadans l’hem de fer de la mà de les administracions”. Precisament, ha explicat que la crisi de la Covid-19 ha colpit especialment els serveis socials i que calia corregir febleses per reforçar els serveis socials bàsics i incidir en dues línies d’actuació: potenciar un envelliment actiu i fer un acompanyament a les persones sense llar. També s’ha referit als fons europeus que preveuen una partida de 1.100 euros durant aquest període que serviran “una part molt important per rehabilitar habitatge per poder-ne millorar l’eficiència energètica i una altra part per construir habitatge en sòl públic dedicat a lloguer social”. També es preveu una partida per canviar el model assistencial de les persones més vulnerables per evolucionar cap a un nou model d’autonomia personal, rehabilitar espais residencials més adaptats a les persones, i potenciar l’acompanyament i atenció domiciliària de les persones.
En la mateixa inauguració hi ha pres part la secretaria general de l’ACM, Joana Ortega, que ha afirmat que “després d’uns anys de profunds canvis i transformacions de models econòmics, convivencials, socials i digitals, i després de l’emergència sanitària que va representar la Covid-19 i que va tensionar d’una manera especial els serveis socials, era necessari un debat profund dels serveis socials”. I ha afegit que amb la sortida de la pandèmia el nou Contracte programa de serveis socials “ha de permetre la gestió i prestació dels serveis socials des de la proximitat que és on hi ha el coneixement”.
Amb el títol ‘Nous reptes i oportunitats per als Serveis Socials municipals’, el Debat ha posat sobre la taula com han d’evolucionar els serveis socials municipals i quin ha de ser el model després dels canvis que ha propiciat la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés, ha explicat que la gran transformació passa perquè el sistema català de serveis “sigui més preventiu, proactiu, àgil, més flexible, centrat en la persona i la seva interacció familiar i comunitària i, per tant, donant a les persones tots aquells suports i cura per acabin de ser persones autònomes i amb les seves pròpies capacitats de decisió. I aquest és el gran canvi de paradigma i la veritable transformació dels serveis socials”.
El passat 29 de desembre es va signar un nou Contracte Programa de Serveis socials, que marca les línies d’actuació per als propers quatre anys amb un total de 1.408 milions d’euros. Per a l’any 2022 contempla un increment de 76,5 milions d’euros per part del Departament de Drets Socials, fins a arribar a un total de 320 milions d’euros. L’acord dona continuïtat al contracte programa 2016-2019, que es va prorrogar fins al 2021 pel context de pandèmia.
La Covid-19 ha provocat un creixement de la demanda de serveis socials i els professionals dels equips bàsics d’atenció social han hagut d’atendre un major volum de persones. Aquest acord pretén reforçar els serveis socials bàsics amb la contractació de nous professionals per poder donar resposta a les actuals necessitats; i potenciar l’atenció domiciliària per impulsar un model de proximitat i vinculat amb l’entorn familiar i comunitari de les persones usuàries, entre d’altres. També preveu el desenvolupament de plans d’envelliment locals per millorar la qualitat de vida i l’autonomia de la gent gran i coordinar-se amb el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-2024.
Precisament, com afectarà el Contracte Programa i s’implementarà a nivell territorial ha estat el tema central d’una taula rodona que ha comptat amb diferents representats del territori per tal d’analitzar com pot millorar i reforçar l’atenció de les persones, en què ha de posar l’accent el nou model assistencial i com cal afrontar l’augment de demanda. Hi ha pres part el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné; la directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Teia Fàbrega; la directora tècnica del Consorci d’Atenció a les persones de l’Alt Urgell, Dolors Farràs; la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes; i la coordinadora de l’EAIA de l’Ajuntament de Tarragona, Cristina Grandio.