Més d'una cinquantena de persones participen a la primera trobada d'agents de cultura popular i tradicional de la comarca de la Selva
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 22 Març 2022 01:40
- Escrit per CC Selva
El projecte SelvaCultura, que impulsa el Consell Comarcal de la Selva, va ser l’encarregat d’organitzar aquesta trobada que va aplegar persones de diferents àmbits a la Casa
La trobada tenia com a objectiu crear xarxa entre agents vinculats a la cultura popular i tradicional
En el marc de la iniciativa SelvaCultura, la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners va acollir ahir a la tarda una trobada per crear xarxa entre agents vinculats a la cultura popular i tradicional que va aplegar més d'una cinquantena de persones de diferents àmbits.
El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira van presentar aquesta jornada. En el seu parlament ambdós representants, Balliu i Piñeira van destacar la singularitat del projecte i l’aposta de l’ens selvatà en els darrers anys pel programa SelvaCultura, que ha impulsat diferents projectes vinculats a les arts escèniques i visuals i a la música però que, fins ara, no s’havia connectat amb l’escena o de cultura popular. Per tant, tal com va dir Balliu “aquesta nova línia de treball vol avançar en paral·lel amb la comunitat d’agents vinculats a la cultura i posar en valor el sector cultural-creatiu en totes les seves manifestacions artístiques i llenguatges creatius”.
Per la seva banda, el conseller de cultura de la Selva, Pere Fernàndez va presentar el “Dossier d’entitats de cultura popular i tradicional de la Selva” com a eina per donar visibilitat i reconeixement a la tasca que desenvolupa l’associacionisme cultural de la comarca.
Aquesta activitat va esdevenir un espai de reflexió i coneixement de projectes del territori que parteixen de l’arrel tradicional com a mitjà d'expressió i difusió.
El director de la Fira Mediterrània de Manresa ,Jordi Fosas, va explicar els tres grans itineraris que estan impulsant com a mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu: un de música amb l’escena mediterrània de músiques del món i música folk; un d’arts escèniques amb la dansa, el teatre, el circ, les arts de carrer i les propostes de públic familiar; i un de cultura popular i associacionisme que posa l'èmfasi en el maridatge amb el sector professional de les arts i vinculat al patrimoni immaterial de la Mediterrània. Fosas també va explicar el “Pla d’impuls de la dansa d’arrel tradicional” que té l’objectiu d’acompanyar i estimular la creació en el mon dels esbarts i les entitats de dansa d’arrel.
Per la seva banda, el responsable de "Càntut, cançons de tradició oral", Francesc Viladiu, va presentar la seva projecte. Viladriu va explicar que es tracta d’un projecte que neix per recollir i difondre el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines i que compta amb tres vessants: el cançoner recollit per caçadors de cançons cantades per persones grans, el festival i les produccions amb projectes amb vida pròpia que enllacen la tradició oral amb l'actualitat.
Pel que fa el projectes del territori i que forma part del “Dossier d’entitats de cultura popular i tradicional de la Selva”, hi va participar la Colla Gegantera de Caldes de Malavella amb una ponència que va parlar de la trajectòria de l’entitat i la voluntat d’avançar cap a noves mirades de col·laboració en altres àmbits d’intersecció, que va anar a càrrec de Cesc Canet. També l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes va participar a la sessió i ho va fer de la mà del seu representant, Quim Rutllant, que va destacar el rol de dinamitzadors locals de la cultura popular i la capacitat d’adaptació als nous temps, sempre posant la mirada en la recuperació, preservació i difusió de les danses tradicionals.
La jornada va concloure amb un intercanvi d’opinions i converses entre tots els assistents, entre els quals hi havia tant personal tècnic dels àmbits de cultura, festes, joventut, ciutadania i participació, com juntes directives i persones associades a entitats culturals. En aquest espai de treball es va evidenciar la necessitat de teixir aliances de cooperació i col·laboració per afavorir la visibilitat, la creació, la circulació i la innovació de projectes que uneixen la creació contemporània amb la cultura d’arrel.
Aquesta acció forma part dela iniciativa SelvaCultura, impulsada pel Consell Comarcal de la Selva. Es tracta d’una estratègia de desenvolupament de l’àmbit cultural i creatiu de la comarca que dona suport a l’acció cultural als municipis, al treball amb els agents del sector i a la comunicació cap al públic final i que compta amb el suport de la Diputació de Girona.