La Sala Príncipe del Pavelló de Montjuïc va acollir el passat dia 4 un tast únic que va valorar la versatilitat i la grandesa de la Garnatxa Blanca de la Terra Alta. L'acte, titulat Un recorregut pel paisatge de 6 vinyes úniques de Garnatxa Blanca a la Terra Alta, es va celebrar en el marc de la Barcelona Wine Week (BWW) i va comptar amb la conducció del prestigiós Ferran Centelles, DipWSET, reconegut per la seva eloqüència, passió pels vins i coneixement sobre aquesta varietat.
Sis vitivinicultors de la Terra Alta es van agermanar per presentar les seves visions enològiques dins un mateix territori, sempre amb un vincle indissoluble amb la terra i la Garnatxa Blanca. L'objectiu principal de la trobada va ser mostrar la riquesa i la singularitat d'aquesta varietat ancestral, que, com va recordar Ferran Centelles, ja es cultivava a la Terra Alta en temps dels ibers al segle III aC.
Un tast que reivindica la unió i el territori
L'esdeveniment va comptar amb la presència destacada de sis elaboradors de referència:
Ramon Roqueta Segalés, propietari i enòleg de LaFou Celler.
Núria Altés, co-propietària d'Herència Altés.
Juanjo Galcerà Piñol, gerent del celler familiar Celler Piñol.
Joan Àngel Lliberia, propietari d'Edetària.
Carmen Ferrer, propietària del Celler Bàrbara Forés.
Francesc Frisach, propietari i enòleg de Celler Frisach.
El tast va posar de manifest el sentiment d'unió entre aquests cellers i l'estima per la Garnatxa Blanca i la seva terra. La clausura de l'acte va ser especialment destacada amb un concurs interactiu, impulsat per Ferran Centelles, que va posar a prova els coneixements dels assistents sobre la Terra Alta en clau d'humor.
Vins amb identitat pròpia
Els participants van poder tastar sis vins excepcionals que representen la diversitat i la personalitat de la Garnatxa Blanca en diferents paratges:
Ànima de l'Avi Arrufí blanc 2023 – Celler Piñol
El Quintà 2022 – Celler Bàrbara Forés
Frisach Vernatxa 2022 – Celler Frisach
La Serra blanc 2021 – Herència Altés
LaFou de Rams 2018 – LaFou Celler
La Terrenal 2020 – Edetària
Veus del territori
Durant l'acte, els elaboradors van compartir reflexions sobre el seu compromís amb la Garnatxa Blanca i la Terra Alta. Ramon Roqueta va destacar la singularitat de la vall de Batea, mentre que Núria Altés va recordar la condició de terra de frontera de la regió i l'emoció d'aquesta unitat entre cellers. Juanjo Galcerà Piñol, en clau més distesa, va recordar que el seu avi va viure fins als 107 anys perquè bevia vi del territori. Per la seva banda, Joan Àngel Lliberia va reivindicar la riquesa dels sòls, especialment els característics sòls de panal. Carmen Ferrer va posar en relleu la importància de l'agricultura de secà, assenyalant els desafiaments dels darrers anys, mentre que Francesc Frisach va animar tothom a visitar-nos, recordant que la distància entre Barcelona i la Terra Alta és la mateixa que a la inversa.
Un futur de col·laboració
Aquest tast ha evidenciat la germanor entre aquests cellers i ha posat les bases per a futures col·laboracions en forma d'activitats i investigacions conjuntes. El camí de la Garnatxa Blanca a la Terra Alta continua, i aquesta iniciativa reforça el seu paper com a epicentre d'aquesta varietat única.
Turisme i Gastronomia
Sis visions, un mateix territori: la Garnatxa Blanca de la Terra Alta brilla a la Barcelona Wine Week
- 17 Febrer 2025
- Gandesa
- Redacció

Sobre Nosaltres
Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.
Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.