Sant Feliu de Guíxols acollirà una nova proposta impulsada des de l'Ajuntament, titulada "La Taula dels Artistes", vinculada al marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Es tracta d'un seguit de 12 tertúlies públiques mensuals, normalment els darrers dissabtes de mes, que es faran davant d'espectadors al voltant d'una taula parada i en un to molt distès amb un convidat, a qui anomenem artista. S'entén com a artista les persones amb talent i passió per fer, amb excel·lència, allò que estimen, ja sigui una professió, un ofici, una afició o una disciplina artística.
Cada mes es faran les tertúlies vinculades a un element gastronòmic, sovint de temporada.
Per exemple, la primera de les sessions es fa el pròxim dissabte 25 de gener de 2025 a les 12 del migdia, a la platja gran de Sant Feliu, on es parlarà "d'uriços" (eriçons de mar, tal com es coneixen a Sant Feliu), amb Belén Caparrós. Es parlarà sobre quines espècies hi ha, per què són importants per l'ecosistema, entre altres. Per assistir a aquesta primera sessió, que inclou tast gratuït, cal reserva prèvia a l'Oficina de Turisme, 972 82 00 51 (turisme@guixols.cat).
A cada sessió es compartiran històries de vida i es parlarà sobre la tasca de les persones convidades, amb un enfocament que posarà en valor la tradició, l'orgull i el talent.
Aquestes tertúlies públiques són presentades i moderades per Clara Antúnez i Jaume Montanyà, de "La Gastronòmica".
El format de les tertúlies:
Cada sessió tindrà lloc en espais emblemàtics de Sant Feliu de Guíxols (la primera, a la platja) i seguirà una posada en escena única: una taula que es va parant per part dels dos presentadors, abans que arribi el convidat/da. La taula, com a element escènic que serveix per recrear un espai de trobada i intercanvi. Cada taula es pararà en funció del convidat o convidada i la seva professió. I a partir d'aquí en fluirà un debat, una conversa distesa, un relat, una història. Com a exemple, si el convidat/da és pescador, sortiran històries de mar. Si el convidat/da és del món del suro, sortiran històries dels surers. Es tracta de trobar evocacions i bons moments compartits amb el públic.
El component gastronòmic: cada sessió inclourà un tast, o una tapa, creada per un restaurador local, inspirada en la temàtica del mes, que d'alguna forma també va lligada a la cuina de cada temporada, i un vi adequat per a la sessió.
Amb aquest projecte, l'Ajuntament vol estimular la promoció de l'orgull i la pertinença locals, destacant les tradicions i el talent del territori, així com donar visibilitat als artistes i oficis del territori, oferint-los un espai per compartir les seves històries i coneixements, enfortir el vincle entre cultura i gastronomia, connectant productes i mestratge.
El calendari de propostes:
Fins al moment es desvetllen les temàtiques de cadascun dels dotze mesos, però s'anirà fent pública cada mes la ubicació exacta.
Gener Campanya d'uriços, com aquí diem
Febrer Els embotits, Dijous Gras i Carnaval
Març Gastronomia de l'horta unida a la vida al monestir
Abril Del teatre a la taula: una recepta de l'obra teatral "Menú Tancat"
Maig Peix Blau Ganxó, un clàssic
Juny La Cuina del Mercat i l'any Juli Garreta
Juliol Fruites d'estiu i obres de pintura tradicionals i digitals
Agost Farines i llevats
Setembre Ben propi: l'arròs i el Festival d'Aquí
Octubre La tardor, els bolets i el suro
Novembre Aquí no diem tapes, en diem Ganxotapes
Desembre La cuina de Nadal
Consulteu a www.guixols.cat i visitguixols.com els horaris exactes i emplaçaments

Sobre Nosaltres
Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.
Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.