dissabte, 19 de Abril de 2025

Presentació de la 28a edició de la ‘Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra’ de les Borges Blanques

Presentació de la 28a edició de la ‘Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra’ de les Borges Blanques

La 28a edició de la ‘Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra’ de les Borges Blanques serà la més oberta i ambiciosa de la seva història

Se celebrarà del 17 al 19 de gener amb la participació de mig centenar d’expositors d’entre els quals 37 són productors d’oli, la majoria de Ponent, però també n’hi ha d’altres indrets del país i de l’estat.

La Diputació de Lleida cedirà a l’ajuntament de les Borges Blanques l’exposició ‘Una Terra d’Oli’, per posar de manifest el compromís de la institució amb la promoció i difusió de l’oli d’oliva.

Aquest matí, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn;  l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran; i el regidor de Promoció Econòmica i Fires, Xavier Bueno; han presentat la 28a edició de la 'Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra’, que se celebrarà a les Borges Blanques entre els dies 17 i 19 de gener. El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, també els ha acompanyat.

Aquesta edició serà la més oberta i ambiciosa de la seva història, segons han explicat. Del mig centenar d’expositors, 37 són productors d’oli de diferents varietats, essent l’arbequina la protagonista de la mostra però també hi seran presents les varietats koroneiki, verdal, farga, morrut, argudell i picual, entre altres. La majoria de productors que hi participaran són de les Garrigues i de Ponent, però també n’hi haurà d’altres indrets de la geografia catalana i un productor d’oli d’oliva de Jaén (Andalusia).

Aquest fet, converteix la fira de les Borges Blanques en l’única de Catalunya que pretén aglutinar tots els olis verge extra del país, incloses les seves Denominacions d’Origen, així com cooperatives, molins privats i associacions de productors, amb la finalitat de recollir la pluralitat dels models d’emprenedoria, producció i certificació de qualitat en el món de l’oli d’oliva verge extra català.

Està previst que el conseller d’Empresa Miquel Sàmper inauguri la mostra divendres dia 17 de gener i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, serà l’encarregat de cloure-la diumenge 19. Aquesta 28a edició compta amb 6.200 metres quadrats de recinte firal (que inclou dos pavellons, una carpa de 1.200 m² i un espai exterior). A més a més, l’edició d’enguany incorpora l’ ‘Oleoteca’, un espai situat a l’antic Bar de Vidre i que s’inaugurarà també divendres de la mà del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig. L’Oleoteca oferirà tastos d’oli durant els dies de la Fira (a càrrec de l’experta Montse Freixa), i servirà de proposta d’activitats formatives, culturals i gastronòmiques al llarg de tot el 2025.

Així doncs, la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, s’engrana definitivament dins una agenda anual que la porta més enllà dels tres dies que dura la mostra, donant compliment a l’objectiu que es va marcar l’ajuntament de les Borges Blanques de seguir potenciant la cultura de l’oli a la societat catalana. D’aquesta agenda anual d’activitats destaquen el Fòrum de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE) com a espai de debat i reflexió estratègica, les jornades tècniques i els Premis Lladonosa (que aquest 2025 se celebraran a Barcelona amb motiu de la proclamació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia).

En la presentació d’aquest matí, el president Talarn ha explicat que la Diputació de Lleida serà present, com és habitual, en l’espai ‘Aliments del Territori i Tu’ on s’hi programaran diferents presentacions de plats elaborats amb oli. A més a més, la institució cedirà a l’ajuntament de les Borges l’exposició ‘Una Terra d’Oli’, que durant tot el 2024 s’ha mostrat a la planta baixa de la Diputació i que posa de manifest el compromís de la institució amb la difusió i promoció de l’oli d’oliva verge extra.  “Aquesta mirada de 360 graus sobre l’oli a partir d’ara formarà part del patrimoni borgenc, amb la voluntat que també la puguin gaudir la resta de municipis de les Garrigues, d’acord amb aquest esperit d’empatia amb la qual exerceix la capitalitat de l’oli”, apunta Talarn.

L’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, ha explicat que des de l’ajuntament es vol donar continuïtat al projecte que es va estrenar a l’edició anterior i que pretén seguir impulsant les Borges Blanques com la capital de l’oli d’oliva verge extra del país.  “Amb la creació d’aquesta agenda d’activitats que es faran durant tot l’any al voltant del món de l’oli d’oliva, volem aportar el nostre granet de sorra a trobar solucions que ens ajudin a afrontar les dues grans variables que condicionen la producció de l’oli d’oliva: el despoblament com a gran símptoma d’un país pensat del centre cap a la perifèria, i l’emergència climàtica. I tot això, amb totes conseqüències que se’n deriven com la gestió de l’aigua, la pèrdua de sòl, l’accés a la terra i  la falta de relleu generacional”, descriu l’alcalde.

La 28a fira de l’oli de les Borges Blanques, també acollirà una jornada específicament orientada a la gestió del sòl, la millora de la seva fertilitat i conservació a llarg termini, posant l’accent en les pràctiques sostenibles que permeten mantenir-ne la productivitat i que ha comptat amb la col·laboració de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP).

El regidor de Promoció Econòmica i Fires, Xavier Bueno, ha manifestat “la voluntat d’expandir la Fira de l’Oli, amb la intenció de convertir-se en referent de Catalunya”. Aquest fet es reflecteix en l’acte d’agermanament amb la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, “consolidant un vincle únic entre dues celebracions emblemàtiques que posen en valor el patrimoni gastronòmic de Catalunya”, ha argumentat el regidor.

Finalment, l’alcalde Josep Farran, ha volgut a més mostrar el posicionament de la Fira de l’Oli contra la planta de tractament de residus Nova Tracjusa que es projecta a Juneda. “Per responsabilitat social, econòmica i política, no podem mostrar-nos-en indiferents a l’amenaça que aquesta planta suposa i que condiciona el sector productiu. No podem promoure el nostre producte si a la comarca hi ha una activitat de gasificació amb residus urbans importats de zones urbanes”, lamenta l’alcalde.

Reconeixements

El tradicional premi de la Cultura de l’Oli, que reconeix cada any personalitats i institucions que ajuden en la difusió de la cultura de l’oli, s’atorgarà aquest cop a Pep Nogué, cuiner, escriptor, divulgador i gastrònom català, fundador del CIB (Culinary Institute of Barcelona), amb una àmplia trajectòria de recerca de les arrels gastronòmiques catalanes i de defensa de l'oli.

Seguint en l’apartat d’homenatges, la Fira de l’Oli acollirà també la commemoració del 50è aniversari de la Denominació d’Origen Protegida Garrigues. “Estem parlant de 50 anys d’un segell de qualitat, el naixement del qual va ser tot un acte d’afirmació i autoestima col·lectives, de reconeixement mutu i tota una declaració d’intencions, perquè amb la DO l’oli no és sols un producte de consum, sinó també -i sobretot- una manera d’entendre la comarca, culturalment i simbòlica”, justifica l’alcalde.

En la promoció de l’excel·lència dels olis d’oliva verge extra, cal destacar la celebració un any més del Premi als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, que compta amb mig centenar mostres presentades. “L’oferiment de la direcció general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de celebrar a les Borges Blanques aquests premis rubrica aquesta trajectòria de compromís amb el sector”, comenta Xavier Bueno.

La Fira de l’Oli i l’espai ‘Aliments Territori i Tu’ acolliran ‘shoucookings’ i demostracions gastronòmiques a càrrec de diversos restauradors, alguns d’ells reconeguts, que utilitzaran com a ingredient base l’oli d’oliva verge extra. La cuina pim-pam del televisiu Arnau París i una sessió de la popular cuinera i divulgadora Maria Nicolau encapçalen una llista de participants invitats que va seguida pels multipremiats germans Sergi i Xavier Torres, la pastissera Chaimaa Arjam, l’assessor de l’Aula Gastronòmica Lluís Bonillo i representants d’establiments coneguts com el No Rules de Lleida, l’Hostal Benet de les Borges, les Moles d’Ulldecona, Sucre i Disseny d’Alcarràs i El Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès, entre molts d’altres.

Activitats estand Aliments, Territori i Tu

Total d’activitats: 19 accions repartides en 3 dies (17, 18 i 19 de gener), dirigides a públic infantil i adult, amb un enfocament en la promoció dels productes de proximitat i la gastronomia de qualitat.

Objectiu global: Donar a conèixer els productes agroalimentaris del territori, reforçar el valor de l’oli d’oliva verge extra i fomentar el consum de proximitat amb activitats interactives i participatives.

Tipologies d’activitats:

  *   Tallers: 6 sessions, que inclouen activitats per a infants, tast d’oli i elaboració de receptes tradicionals.
  *   Tasts i degustacions: 12 sessions, amb oli verge extra, vins, cerveses artesanes, formatges, dolços i altres productes locals.
  *   Actes especials: 2 accions destacades: la campanya de la Xarxa de Barris Antics i el tast a càrrec de xefs amb el distintiu “Restaurant Verge Extra”.

1. Lliurament de la 13a campanya de dinamització comercial i territorial de la Xarxa de Barris Antics

  *   Dia i hora: Dissabte 18 de gener, de 16.30 h a 17.00 h.
  *   Descripció: Una iniciativa conjunta de diversos municipis catalans que té com a objectiu revitalitzar els nuclis antics de les ciutats, promoure el comerç de proximitat i donar a conèixer el patrimoni local. Se sortegen experiències turístiques entre els qui compren als establiments adherits.

2. Presentació del distintiu "Restaurant Verge Extra"

  *   Dia i hora: Diumenge 19 de gener, de 19.00 h a 20.00 h.
  *   Descripció: Tast i degustació de plats elaborats per cuiners de restaurants que han obtingut  el nou distintiu “Restaurant Verge Extra”, la qual cosa vincula l’excel·lència gastronòmica amb l’ús d’oli d’oliva verge extra de les Garrigues, i participants de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues .

Agenda Aliments, Territori i Tu

Divendres 17 de gener

Matí

10.00 a 11.20

Taller gastronòmic per a infants, amb el plat i recepta: “Bastonets de pa amb olives i oli verge extra de les Garrigues”, a càrrec dels alumnes l’Escola Joan XXIII (les Borges Blanques), de la DOP Les Garrigues i del Petit Complet.

11.20 a 12.40

Taller gastronòmic per a infants, amb el plat i recepta: “Bastonets de pa amb olives i oli verge extra de les Garrigues”, a càrrec dels alumnes del col·legi Mare de Déu del Montserrat (les Borges Blanques), de la DOP Les Garrigues i del Petit Complet.

13.00 a 14.00

Tast i degustació de la cervesa artesana Nevem The Green Beer, primera cervesa al mon elaborada amb extracte d’olives, a càrrec d’Ivan Caelles (Sant Martí de Barcedana - Gavet de la Conca).

Tarda

17.00 a 18.00

Taller d’oli d’oliva verge extra arbequina de conreu ecològic i presentació de sabons ecodetergents artesans Agalla Natural, a càrrec de Dolors Català, d’Oli Cimal (Arbeca).

18.00 a 19.00

DEGUSTACIÓ ARTESANA DEL MONTSEC: Maridatge de formatges de Pallars i mel crua del Montsec, a càrrec d’Iban Campos, de Formatges de Pallars (Casa Miravet) - Talarn

19.00 a 20.00

Tast i degustació dels vins ecologics El Niu (blanc), Vol d’ànima (rosat) i El Molí (negre), a càrrec de Laia Balcells, del celler Raimat.

Dissabte 18 de gener

Matí

11.00 a 12.00

Taller de tast d’oli, a càrrec del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (la Granadella).

12.00  a 13.00

Com elaborar unes postres de músic. Recepta tradicional que inclou fruit secs variats de Frisal (les Borges Blanques) acompanyat de licor artesanal de Gabarró i Feixa (Fulleda), a càrrec de Dani Miquel, de Bo de Shalom.

13.00h a 14.00

Taller de tast d’oli verge extra ecològic i biodinàmic, a càrrec de Neus Costa, d’Oli Cometes (La Pobla de Cérvoles-Cervià Garrigues).

Tarda

16.30 a 17.00

Acte lliurament 13a campanya conjunta de dinamització comercial i territorial de la Xarxa de Barris Antics amb projectes.

17.00 a 18.00

Degustació de diferents panadons artesans, a càrrec d’Albert Porté, de Lo + Bo de Lleida (Mollerussa).

18.00 a 19.00

Tast i degustació de productes elaborats artesans i naturals: embotits, pa de fetge, ...., a càrrec de Marta Serradell, de Xolís d’Adons (Adons).

19.00 a 20.00

Tast i degustació de vins, a càrrec de Joan i Alba Penella, del celler Matallonga (Fulleda).

Diumenge 19 de gener

Matí

10.30 a 12.00

Tast guiat i maridatge de pa de ronyó amb els olis guanyadors de la Fira de l’Oli 2025, a càrrec de Manel Llaràs, del Forn i Pastisseria Llaràs (Lleida) i forners productors de pa de ronyó de les Garrigues.

12.00 a 13.00

Tast d’olis d’oliva verge extra AOP les Garrigues maridat amb productes de proximitat, a càrrec de Blanca Casañola, de Cuadrat Valley (l’Albagés).

13.00 a 14.00

Tast i degustació dels vins guanyadors del concurs DO Costers del Segre 2024, Tros del Tossal del Celler Cérvoles (la Pobla de Cérvoles), Missenyora de la Coopereativa l’Olivera (Vallbona de la Monges) i Nena de la Vinya els Vilars (Arbeca), a càrrec de Dani Miquel, de Bo de Shalom.

Tarda

17.00 a 18.00


Maridatges de dolços i salats, a càrrec de Montse Llort, de Cal Senzill (Bellpuig).

18.00 a 19.00

Tast guiat i degustació de les següents tapes: Bolets amb escabetx; tartaleta amb paté d’albergínia adornada; vaset amb formatge cremós, melmelada de poma i cruixent de pernil; crostons amb tomata natural i secallona; i melmelada de taronja amb xocolata, a càrrec de Jaume Espart i Lídia Fernández, de Mos de Tros (Vallverd).

19.00 a 20.00

Tast i degustació de plats elaborats pels cuiners/xefs dels restaurants amb el nou distintiu “Restaurant Verge Extra” i participants de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues  següents: Cafè Terrall Restaurant amb Jaume Culleré; Hostal Benet (les Borges Blanques) amb Xavier Benet i els Fogons Carme (Cervià de les Garrigues) amb J. Miguel Guilarte.

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.