dissabte, 19 de Abril de 2025
Turisme i Gastronomia

Maria Nicolau reivindica a Blanes recuperar l'autoestima i l'autoritat culinària a la tercera conferència del cicle de l'Aula d'Extensió Universitària

Maria Nicolau reivindica a Blanes recuperar l'autoestima i l'autoritat culinària a la tercera conferència del cicle de l'Aula d'Extensió Universitària

La mediàtica i carismàtica cuinera va esperonar el públic que omplia el Teatre de Blanes que cal recuperar l'essència de la cuina feta a casa, i va ser presentada pel periodista blanenc Marc Pérez 

El Teatre de Blanes es va tornar a omplir novament de gom a gom el vespre d'aquest passat dimarts per acollir la tercera conferència inclosa al curs introductori 2025 de la nova entitat amb què compta des de fa molt poc temps aquest municipi: l'Aula d'Extensió Universitària o, coneguda ja de manera abreviada com l'Aula Blanes. Després que es va presentar a principis de febrer, el passat mes de març ja va haver de suspendre temporalment la inscripció de socis i sòcies, per l'aclaparador èxit que està tenint tot just començar.

La tercera xerrada la va protagonitzar una cuinera que ha irromput a les vides de totes les catalanes i catalans des de fa relativament poc temps: Maria Nicolau. En l'actualitat col·labora amb Catalunya Ràdio i Tot es Mou. Ha trencat tots els estereotips que pugui haver-hi en l'actualitat del què ens imaginem que és una cuinera mediàtica, i ho ha fet traspassant l'anonimat de manera meteòrica per instal·lar-se a les consciències de tothom.

De fet, la conferència de Maria Nicolau ja tenia un enunciat que ja deixava veure molt clar quines tesis defensa, ja que es presentava amb una interessant afirmació: 'La cuina no existeix, la fem nosaltres'. Al llarg de la seva intervenció sense cap altra més arma que la seva veu plena de vehemència i convenciment, va anar desfent diversos mites sobre la cuina que tot just fa poques dècades que han convençut alguns, però no pas a qui ha sabut conservar la ciència mil·lenària del bon cuinar desproveït dels artificis que els darrers anys han pervertit la seva essència.

La cuina no existeix, la fem nosaltres, amb presentació de Marc Pérez

Va ser una nova proposta en la línia dels objectius que mena Aula Blanes: una sessió interessant i molt amena, amb un afegit de ser trencadora i molt allunyada del què sol ser una xerrada que giri al voltant de l'art culinari. Ara bé, abans d'emplenar amb la seva inquietud i ímpetu l'auditori teatral, Maria Nicolau va ser presentada al públic per un amic a qui coneix precisament per treballar plegats al magazine de TV3 'Tot es Mou'.

El periodista blanenc va recordar que la convidada d'Aula Blanes fa 25 anys que es mou entre fogons, i representa l'essència de la cuina feta a casa, sense deixar que res es malbarati, i sense seguir les rígides accepcions que solen tenir les receptes de cuina. Maria Nicolau va interpel·lar al públic, sobretot a les dones que han cuinat tota la vida, si alguna vegada havien seguit fil per randa les receptes dels grans xefs, o bé si per mesurar els ingredients havien de menester una balança d'un costat, i un cronòmetre per l'altre per saber si s'havia arribat al temps de cocció que inclou una recepta.

Va reivindicar sense embuts la cuina d'aquí, la cuina de sempre, la manera de cuinar que entronca amb les nostres avantpassades, en femení, perquè abans estava directament relacionada amb les dones. També va deixar molt perquè pensa que s'ha pervertit l'art culinari, que ara sembla que només el sàpiguen dominar cuiners i cuineres que ens aconsellen des de la petita pantalla, ja sigui al televisor de casa o a la del mòbil.

La Televisió ha pres el protagonisme a les persones

Respecte perquè ha canviat tant la percepció del què significa cuinar i la manera com es fa, Maria Nicolau ho tenia molt clar. Des de fa mig segle l'explosió mediàtica dels cuiners i cuineres han fet que hagin aparegut mil-i-un llibres i programes de televisió que, segons ella, estan basats en idees errònies, que són mentida directament.

Això és perquè en les darreres dècades la pantalla del televisor domina la nostra vida domèstica, de manera que ocupa el nostre centre d'interès a casa de tal manera que impedeix que la gent parlin entre ells quan són a casa, quan estan amb la família. Han deixat de comunicar-se per parar l'atenció al televisor, perdent de vista el què des de fa 200.000 anys sabia la humanitat: que havia de cuinar per sobreviure.

L'única diferència que hi havia abans entre la casa i l'oficina era justament aquest: que a casa hi havia llar, i per aquest motiu allà on vivim se li diu llar. Al terme de la xerrada, Maria Nicolau va atendre les preguntes que li van fer els assistents i també va signar exemplars del seu darrer llibre: 'Cremo!', publicat l'any passat després que al 2022 ja havia tret 'Cuina o Barbàrie!'.  

Màrius Serra tancarà el cicle d'Aula Blanes que tindrà sorpresa afegida

Després d'aquesta tercera conferència, el cicle del Curs Introductori d'Aula Blanes 2025 continuarà el 27 de maig amb un ponent torna a ser una d'aquelles persones que no necessita de gaire present. Igual que els seus antecessors, ha plantejat la seva intervenció amb una mena de repte: 'Què puc fer perquè els meus nets llegeixin ?'.

En principi aquesta quarta xerrada havia de cloure el cicle de l'Aula d'Extensió Universitària de Blanes, però sempre que no serà així. Això és perquè tot just abans que Marc Pérez presentés la convidada de la sessió, el president d'Aula Blanes, Miquel Buixeda, va avançar a tothom que s'està preparant una sorpresa per a tots i totes les sòcies i seguidores de l'entitat de cara al mes de juny. Caldrà ser, doncs, perseverants, i seguir esperant.
 

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.