Al llarg de cinc dècades han passat pel primer centre educatiu blanenc on es va impartir formació professional uns 10.000 alumnes, tant de Blanes com de poblacions de la rodalia
Aquest passat divendres l'Institut Serrallarga va acollir una celebració molt destacada, d'aquelles que s'ho mereixen perquè no cada dia es pot dir que s'ha assolit aquesta fita. Es tractava dels 50è aniversari que es compleix aquest curs, i per celebrar-ho es va fer una Gala Commemorativa que van encapçalar l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el director del centre, Jordi Fernández.
També es va comptar, entre d'altres personalitats, amb la participació del director dels Serveis Territorials del Departament d'Educació i Formació Professional a Girona, Miquel Marcé; la tinent d'alcalde d'Educació de l'Ajuntament de Blanes, Gloria Agudo; així com la cap del Servei de Programes i Projectes de Foment dels Ensenyaments Professionals, Míriam Castillo. Tots quatre van pronunciar sengles parlaments, en una celebració que també va comptar amb altres ingredients.
Un dels més celebrats va ser la projecció d'un documental commemoratiu del 50è aniversari dirigit per la professora d'Arts Escèniques, Anna González, i produït per Jordi Vissi. Al treball audiovisual es va repassar l'evolució de l'institut blanenc al llarg del seu mig segle d'història, un recull d'imatges que va ser especialment emotiu per qui recordava amb nostàlgia els inicis d'una llavor que ha donat molts bons fruits.
Com tota gala que s'apreciï, la celebració va comptar amb dos breus interludis musicals que també van ser molt aplaudits, a càrrec d'alumnes del grau artístic: Noelia Laka i Dinara Rumyantseva. Les dues estudien el batxillerat artístic, i van oferir tres temes: 'Love of my live', de Queen; 'Glimpse of Us', de Joji; i 'Don't look back in anger', d'Oasis.
La presentació de l'acte va anar a càrrec de dos professors de l'Institut Serrallarga: Marissa Garcia i Jordi Bota, i per poder sonoritzar-lo es va comptar amb el suport de l'Institut Coll i Rodés. Els seus alumnes també van col·laborar servint el piscolabis que va tancar la vetllada de celebració. Al terme de l'acte, l'alcalde i la regidora d'Educació van lliurar al director de l'institut una reproducció en pedra de l'escut oficial del consistori blanenc, amb motiu de la commemoració dels 50 anys.
En 50 anys han passat al voltant de 10.000 alumnes per l'INS Serrallarga
Durant les cinc dècades d'història amb què ja compta el centre educatiu de secundària es calcula que hi ha passat al voltant d'uns 10.0000 alumnes, majoritàriament de Blanes, però també de poblacions de tota la rodalia. Va iniciar les seves activitats l'any 1974 com una 'Escola de Formació Professional' que depenia del Ministeri d'Educació i Ciència. Va començar les classes en unes instal·lacions provisionals cedides per l'Ajuntament de Blanes, i es podien seguir el primer i segon grau en cinc especialitats: electricitat, mecànica, administratiu, delineació i química, dins la nova Llei General d'Educació de 1970.
A principis de la dècada dels anys 80 es va inaugurar el nou edifici situat a la serralada denominada Serrallarga,. Llavors la profe tenia com a nom oficial Institut de Formació Professional de Blanes, i una dècada més tard, aproximadament, va incorporar el 2n cicle de l'ESO, s'inicia el batxillerat experimental i es mantenen les famílies professionals de Mecànica, Electricitat i Administratiu. Més tard, també s'hi afegeix alumnes del 1r cicle d'e l'ESO.
I així, any rere any, curs rere curs, l'Institut Serrallarga ha anat creixent en estudis, relacions internacionals amb alumnes de Suècia, Finlàndia, Dinamarca i Alemanya, i ha arribat a igualar la seva oferta educativa a la resta d'instituts de la ciutat, però conservant sempre un avantatge: disposar d'una ampla oferta de Formació Professional. El prestigi social del centre ha pujat també de manera exponencial, amb projectes d'innovació i la consolidació de l'obertura al món empresarial i econòmic de la ciutat que s'ha traduït amb pràctiques dels alumnes en empreses.
Un altre front on l'Institut Serrallarga ha estat pioner és en la incorporació d'estudis esportius, començant pel llavors anomenat IES de la Vela, i avui dia consolidats amb windsurfing i busseig. En l'actualitat s'imparteix: ESO; Batxillerat i diversos cicles de famílies professionals en branques tan diverses com instal·lacions elèctriques, administració, química, màrqueting comercial turístic i cultural, vela i windsurf, busseig, comerç i construcció.
Coordinació amb la resta de centres d'educació secundària de Blanes
Si bé al principi de la seva història la formació professional es considerava de manera errònia com la sortida idònia per qui no volia anar a la universitat o, senzillament, no li agradaven els estudis basats més en la teoria que en la pràctica, en l'actualitat s'ha fet un gir de 180 graus. Un dels principals objectius del centre és tenir una oferta formativa amplia que pugui donar servei al màxim nombre de persones amb una oferta adaptada a les necessitats de cadascú.
Per això, la relació de l'Institut Serrallarga amb la resta de centres blanencs on s'imparteixen estudis de secundària –tant els concertats com els públics- és més de col·laboració que no pas de competència, especialment amb els centres públics. Les ofertes dels tres centres són complementàries, sobretot en formació professional, i les tres direccions dels centres públics treballen plegades en un munt de projectes.
Formació i Ocupació
L'Institut Serrallarga de Blanes celebra els 50 anys amb una Gala Commemorativa encapçalada per l'alcalde, Jordi Hernández, i el director, Ruben Fernández
- 08 Abril 2025
- Blanes
- Redacció

Sobre Nosaltres
Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.
Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.