La campanya de plantació, que s'està duent a terme durant aquestes setmanes, preveu la plantació de més 600 arbres a l'Eixample Sud i la replantació de més de 500 unitats al nucli urbà. Es passaran de 56 a 80 espècies diferents d'arbres amb l'objectiu de diversificar-les i buscar aquells exemplars que necessitin menys aigua i s'adaptin al clima més calorós.
Les feines, que no s'havien pogut realitzar durant els darrers dos anys per la sequera, també comporten la tala d'arbres morts, l'arrabassada de soques i la reposició d'exemplars.
No es planta cap plataner als espais on es fan noves plantacions, reduint així el percentatge a la ciutat d'aquest tipus d'arbres que poden causar al·lèrgies a algunes persones.
En total, el Prat compta amb gairebé 7.000 arbres al nucli de la ciutat
L'Ajuntament del Prat ha començat les feines de plantació i reposició de més de 1.000 d'arbres, dins el nucli de la ciutat, amb unes 500 unitats, i a l'Eixample Sud amb més de 600. Durant els darrers dos anys, a causa de les mesures decretades per la sequera, no ha estat possible la plantació ni replantació de nous arbres ja que no estava permès fer els regs de manteniment i subsistència necessaris.
Després d'aquest període crític, ara ja s'han pogut recuperar les tasques pendents amb la plantació dels més de 1.000 arbres (dins les noves zones de la ciutat i arbres allà on ja s'havia detectat la necessitat de la seva substitució) així com l'increment d'espècies que ha passat de 56 al 2018 a les 80 actuals. Només al nucli urbà, al Prat tenim més de 7.000 arbres. Segons ha explicat el Tinent d'Alcaldia d'Acció Ambiental i Serveis Urbans, Quim Bartolomé, "després de tres anys, estem plantant els arbres que no s'han pogut col·locar durant aquest període a causa de les restriccions decretades a cada fase".
Arbres en carrers que abans no en tenien
Cal ressaltar, a més, que sempre que és tècnicament possible, totes les reformes de carrers o la creació de nous incorporen tant arbrat com és possible. Són exemples les pacificacions dels carrers de Castella, de Sant Pere, de Viladecans o de Sant Boi, o les pròximes que començaran aquest any, al carrer d'Enric Borràs (on s'espera que es plantin una trentena), entre d'altres.
Quines espècies s'estan plantant
A la nova urbanització de l'Eixample Sud, majoritàriament, les espècies utilitzades són lledoners (Celtis australis) tipuanes (Tipuana tipu), mèlies (Melia azedarach), paulònies (Paulownia tomentosa), cirerers de doble flor (Prunus avium "plena"), acàcies tapenera (Albizzia julibrissin), freixes (Fraxinus angustifolia "raywood") i hibiscs de siria (Hibiscus syriacus).
Bartolomé ha explicat, a més, que "aquesta actuació ens ha permès repensar tota la tipologia d'espècies que volem plantar en aquesta zona mediterrània: disminuïm la plantació de plataners i farem que altres espècies arrelin a la zona deltaica amb les noves condicions climàtiques".
Al nucli urbà, en alguns carrers es manté l'espècie existent, com són sòfores (Styphnolobium japonicum), mèlies Melia azedarach) i pruneres (Prunus cerasifera Pissardii). En altres punts s'aprofita per substituir l'espècie per una més adient al nostre clima, que tingui més supervivència i adaptació als estius cada cop més secs i amb temperatures més elevades. En aquest darrer cas, les espècies que es planten són noves varietats d'acers (Acer campestre Elsrijk), cal·listèmon carmesí (Callistemon citrinus) i arbre de la flama xinès (Koelreuteria bipinnata), entre altres. Les feines s'allargaran fins a meitat de primavera.
Pensant en les persones que pateixen al·lèrgies
En cada campanya de plantació es miren de prendre mesures per minimitzar els efectes que té l'arbrat en persones al·lèrgiques. Per exemple, en les plantacions en noves zones de la ciutat, com l'Eixample Sud o en aquelles vies on abans no hi ha havia arbres, no es planta cap plataner. D'aquesta forma es va reduint considerablement el percentatge total dels plataners a la ciutat. A més a més, la diversificació d'espècies d'arbres augmenta el ventall del tipus d'arbres a la ciutat, i redueix d'aquetsa manera la quantitat i l'impacte d'aquelles espècies que puguin causar al·lèrgies a algunes persones.

TOP Categories
Seguiu-nos
Sobre Nosaltres
Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.
Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.