divendres, 14 de Març de 2025
Educació

La Doctora Marta Giralt Oms desfà molts mites al voltant del consum de greixos a la segona conferència del cicle de l'Aula d'Extensió Universitària de Blanes

La Doctora Marta Giralt Oms desfà molts mites al voltant del consum de greixos a la segona conferència del cicle de l'Aula d'Extensió Universitària de Blanes

La catedràtica de bioquímica i biologia molecular va plantejar ahir al vespre al Teatre de Blanes una interessant qüestió: 'Segur que el nostre greix corporal és un problema?'
 
El Teatre de Blanes es va tornar a omplir ahir al vespre de gom a gom per acollir la segona conferència inclosa al curs introductori 2025 de la nova entitat amb què compta des de fa molt poc temps aquest municipi: l'Aula d'Extensió Universitària o, si es prefereix, Aula Blanes. Després que es va presentar a principis de febrer, aquest mes de març ja ha hagut de suspendre temporalment la inscripció de socis i sòcies, per l'aclaparador èxit que està tenint tot just començar.

La segona xerrada la va protagonitzar la tarda-vespre de dimarts una altra persona vinculada amb la medicina i la investigació: la doctora blanenca Marta Giralt Oms, qui va plantejar al públic assistent una interessant qüestió: 'Segur que el nostre greix corporal és un problema?'. Al llarg de la seva ponència va contribuir a desfer molts mites associats al greix i a la obesitat en la que, sens dubte, va ser una nova proposta en la línia dels objectius que mena Aula Blanes: una sessió interessant i molt amena.

Els greixos, necessaris per a una dieta saludable

Marta Giralt va recordar una cosa essencial, que la dictadura de l'estètica imperant s'ha encarregat que se'ns oblidi: Els greixos, la matèria grassa, és un dels components que, juntament amb els carbohidrats i les proteïnes, són necessaris per a una dieta saludable.

Els greixos ens proporcionen energia, i són el nutrient més energètic de tots. Ara bé, també va explicar que els components de la matèria grassa, els àcids grassos, no són només una font d'energia, sinó que són necessaris perquè el cos pugui realitzar moltes altres funcions. Tots els greixos proporcionen una forma concentrada d'energia, i són essencials per vehicular les vitamines liposolubles a l'organisme, i per protegir els nostres òrgans vitals a l'emmagatzemar-se als dipòsits de greix.

Tot i així, també va matisar que l'excés de greixos saturats pot causar augment de pes i colesterol elevat. Per això, també cal recordar alguns consells per disminuir el colesterol, com ara limitar el consum de sucre en la dieta, no centrar-se només en el colesterol 'dolent', continuar amb seguiment mèdic, consumir greix amb la moderació adequada, conèixer els nivells de colesterol, no culpar els aliments equivocats, fer exercici, no fer ús de les dietes miracle, i no prendre les estatines (un tipus de medicament pel colesterol) amb suc d'aranja

Marta Giralt i Oms, catedràtica de bioquímica i investigadora a lInstitut de Biomedicina de la UB

Marta Giralt és catedràtica de bioquímica i biologia molecular al Departament de Bioquímics i Biomedicina Molecular de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Es va llicenciar l'any 1986, i doctorar tres anys després en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona. Va realitzar una estada postdoctoral al Departament Biochemistry, School Of Medicine, Case Western Reserve University, Cleveland, USA (1990-1991). Allà va estudiar la regulació transcripcional de gens del metabolisme, i posteriorment també va fer una estada EMBO-fellowchip al CEREMOD, CNRS a Meudon-París (França) l'any 1992 per posar a punt models cel·lulars d'adipòcit marró.

Reincorporada a la UB, es va centrar en estudis dels mecanismes moleculars , cel·lulars i endocrins implicats en el control de la plasticitat dels teixits adiposos i la seva regulació funcional. Ha estat coordinadora del Programa de Doctorat Interdepartamental de Biomedicina, Vicedegana de recerca de la Facultat de Biologia i ara Secretària del Claustre de Doctors, així com membre de la Junta Consultiva del Rector de la Universitat de Barcelona.

Actualment és co-investigadora principal del grup 'Molecular Metabolism and Disease' de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona i del CIBER 'Fisiopatologia de la Obesitat i la Nutrició'. Dirigeix com a investigadora principal projectes sobre estudis moleculars de l'etiopatogènia de les alteracions metabòliques i adiposes (lilpoatròfia, obesitat) associades a la infecció pel virus HIV-1 i tractament antiretroviral, en estreta col·laboració amb hospitals i centres de recerca clínica.

La mediàtica cuinera Maria Nicolau, l'1 d'abril a Aula Blanes

Després d'aquesta segona conferència, el cicle del Curs Introductori d'Aula Blanes 2025 continuarà l'1 d'abril, de nou a 2/4 de 7 del vespre al Teatre de Blanes. En aquesta propera ocasió la ponent és una d'aquelles persones que no necessita de gaire presentacions, ja que es tracta d'una cuinera molt mediàtica: Maria Nicolau, que ja d'entrada, amb el títol proposat, ja promet ser interessant: 'La cuina no existeix, la fem nosaltres'.
 

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.