dimecres, 05 de Febrer de 2025
Cultura

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona suma música clàssica, contemporània i experimental a un cicle que s'obrirà amb un homenatge a Juli Garreta

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona suma música clàssica, contemporània i experimental a un cicle que s'obrirà amb un homenatge a Juli Garreta

El cicle «El concert del divendres» homenatja Juli Garreta amb una interpretació de les obres originals per a piano sol del compositor guixolenc.
Els concerts tindran lloc els divendres a les vuit del vespre a l'auditori Josep Viader del 7 de març i el 31 de maig.
El cartell inclou noms com Carles Marigó, el duet de folklore experimental Ölivias o Meritxell Nedermann.


 Amb motiu dels 150 anys del naixement de Juli Garreta i del centenari de la seva mort, la Casa de Cultura de Girona se suma a la commemoració oficial de l'Any Garreta amb un concert i un cicle de conferències dedicades a la música del compositor de Sant Feliu de Guíxols. Després d'un concert inicial, a càrrec del pianista Jordi Masó, amb la integral de les obres originals per a piano sol de Garreta (divendres 7 de març), tres conferències donaran una visió de conjunt nova de la seva obra a partir de tres eixos diferents: les sardanes, la música de cambra i les composicions simfòniques.
El 25 d'abril, el pianista Carles Marigó tornarà a la Casa de Cultura onze anys després del seu debut a l'escenari del Viader convertit en un dels pianistes més destacats de la seva generació. En aquesta ocasió celebrarà el final de gira de l'espectacle Breaking Bach, l'any del 340è aniversari del naixement de Johann Sebastian Bach (1685) i el 275è aniversari de la seva mort (1750).
El duet de folklore experimental Ölivias presentarà l'11 d'abril el seu tercer treball, Que baixi el cel. Format per Clàudia Balletbó (veu i pad electrònic) i Isabel Archs (violí i piano), el seu  projecte fusiona la paraula i la sonoritat posant especial cura en l'estètica i el contingut. Les principals qüestions que tracten en els seus temes són la mort, el dol i l'absència.
La programació inclou dues propostes de música a cappella. El 14 de març Aluca, un trio de veus que parteix dels models de cant polifònic presents a diversos indrets de la Mediterrània, interpretaran un repertori amb cançons de plany, de festa, de joc, religioses d'autor i de bressol. En el marc del festival Girona A Cappella, Sfera Vocali presentarà el 16 de maig Sospirs, un concert que convida els espectadors a explorar els sentiments humans més profunds a través de la música i la poesia.
En l'àmbit de la música clàssica el cartell inclou un concert amb el Duo Mil i Un Tubs (4 d'abril), format per l'organista Berenguer Montserrat (1995) i la flautista Neus Santesmases (1966), amb un repertori que data dels segles xix, xx i xxi. El 9 de maig l'agrupació Inner Trio, formada per Marta Cid (saxo soprano), Carlos Segura (saxo baríton) i Maria Saurina (piano) oferirà un concert amb obres de Poulenc, Debussy i Arensky. Aquesta formació s'ha creat a l'Escola de Música Superior de Catalunya (ESMUC) i el 2024 van ser els guanyadors del segon Concurs Internacional Liceu Sax Festival. El 28 de març passarà per l'auditori Josep Viader un dels participants del setantè Concurs Internacional de Música Maria Canals.
Meritxell Nedermann (23 de maig) oferirà un espectacle íntim que dona tot el protagonisme a la veu i el piano. La seva destresa barrejant gèneres amb exquisidesa —música clàssica, jazz, funk i indie— i l'experimentació amb loops, pedals i vocòder, han fet de Meritxell Neddermann un dels noms propis més reconeguts de l'escena musical catalana.
El programa es tancarà el 31 de maig amb l'espectacle La Clara al paradís perdut, a càrrec de Laia Frigolé (veu) i Lamia Bensmail (piano). Clara és un personatge atemporal que ens explica la seva història des del seu paradís perdut personal. La base musical d'aquest viatge són l'òpera i el lied nord-americans de la segona meitat del segle xx i inicis del segle xxi, músiques que posen en primer pla els problemes contemporanis de les societats capitalistes del món occidental i que tracten la figura femenina amb una mirada complexa i rica.
Es recomana comprar les entrades (5 €) anticipadament al web de la Casa de Cultura (www.casadecultura.cat). També estaran a la venda a la Secretaria, de dilluns a divendres, de 9.30 a 18 hores, i a l'auditori Josep Viader fins trenta minuts abans de l'inici del concert. Només s'acceptarà pagament amb targeta.

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.