dissabte, 19 de Abril de 2025
Turisme i Gastronomia

El projecte Vescomtat de Cabrera es presenta a la Feria Internacional de Turismo- FITUR/ 2025

El projecte Vescomtat de Cabrera es presenta a la Feria Internacional de Turismo- FITUR/ 2025

L’objectiu d’aquesta presentació era donar a conèixer el projecte del Vescomtat de Cabrera a diferents actors de l’àmbit turístic que estiguin interessats en descobrir aquest producte turístic amb la finalitat d’atraure nous visitants

El Consell Comarcal de la Selva ha presentat el projecte “Vescomtat de Cabrera, la força d’un territori” a la Fira Internacional de Turisme de Madrid ( FITUR) aquest dimecres a la tarda, dia 22 de gener. En aquest acte hi han intervingut el vicepresident tercer de l’ens selvatà i responsable del projecte, Albert Sanz; la consellera de Turisme, Jenny Pérez, i el tècnic del projecte, Àngel Vàzquez.

La presentació s’ha fet a l’estand de l’Agència Catalana de Turisme (7B10) del pavelló 7 d’IFEMA, a Madrid, a les 18 h, i han participat, entre altres, el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya a Girona, Pau Rich; el vicepresident segon del Patronat de Turisme Girona Costa Brava i diputat de la Diputació de Girona, Joan Plana; l’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas; l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, així com també d’altres representants municipals i agents del sector turístic, com el president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras.

Prèviament, s’han atès els mitjans de comunicació en el mateix estand, acte que ha servit per donar a conèixer un dels projectes més importants del territori, que té com a objectiu posar en valor el patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera i generar una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l'activitat cultural i econòmica entorn dels recursos vinculats al vescomtat.

El projecte “Vescomtat de Cabrera, la força d’un territori” ha de permetre posicionar al lloc que li pertany aquesta proposta turística i cultural capaç d'actuar com a atracció de nous públics i de nous fluxos de visitants entre els municipis implicats.

Amb aquest projecte s’ha estructurat una proposta al voltant de tot el llegat patrimonial dels Cabrera a la comarca de la Selva i del relat històric d’aquest territori. Cinc grans rutes i un total de 41 elements patrimonials senyalitzats pels municipis esmentats permeten descobrir l’empremta, el ric llegat patrimonial i les moltes històries vinculades a una de les nissagues més poderoses de la Catalunya medieval. Personatges històrics destacats com la vescomtessa Marquesa, Bernat II, Timbor de Fenollet, Bernat IV o el cosmògraf Jaume Ferrer són alguns dels personatges que acompanyen els visitants en les rutes del Vescomtat de Cabrera.

A la comarca de la Selva hi ha un coneixement històric especialitzat sobre el vescomtat de Cabrera. Actualment ja hi ha una oferta desagregada d’activitats culturals i turístiques que tenen relació amb el vescomtat i amb el període històric concret (elements patrimonials visitables, guiatges, fires, festes, activitats culturals...).

En els darrers anys hi ha hagut una demanda creixent del turisme de patrimoni i cultura a Catalunya, tant per part del públic nacional com dels mercats internacionals.
 

En la seva intervenció la consellera de Turisme, Jenny Pérez, ha assenyalat: “El projecte del Vescomtat de Cabrera és important per a la comarca de la Selva ja que és una proposta conjunta amb dotze municipis de la comarca que tenen en comú un mateix passat històric, molt present en el nostre dia a dia a través del seu patrimoni material i immaterial; castells, ermites, viles emmurallades, festes i tradicions.” Pérez ha explicat que es tracta “d’una proposta que vincula, a partir d’un relat històric, coherent i homogeni, la diversitat de la comarca, des de la costa passant per la plana fins a la muntanya”.

Per la seva banda, el vicepresident 3r i responsable del projecte, Albert Sanz, ha explicat que “l’oportunitat i el valor afegit del projecte Vescomtat de Cabrera passa per la valorització de més de quaranta elements patrimonials que et permeten endinsar-te en l’època medieval a la comarca de la Selva des de tots els seus àmbits, des de la vida quotidiana als grans conflictes, sense oblidar el vessant religiós, a la vegada que et permet descobrir el patrimoni natural i paisatgístic de la comarca”.

El tècnic del projecte, Àngel Vàzquez, ha explicat que “amb aquesta iniciativa es pretén reviure la història medieval des de l’essència del territori”. Així mateix, Vázquez ha recordat que aquest projecte també permet retornar el passat endinsant-se en la història del territori.

Aquest és un projecte desenvolupat pel Consell Comarcal de la Selva des de l’any 2017 conjuntament amb dotze municipis de la comarca (Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Lloret de Mar, Osor, Riells i Viabrea, Riudarenes, Sant Feliu de Buixalleu, Sils i Vidreres).

Està previst que aquest any 2025 s’hi incorporin nous municipis de la comarca de la Selva, com Massanes i Fogars de la Selva, així com d’altres comarques, com Palafolls, del Maresme, l’Esquirol i Roda de Ter, d’Osona, i Santa Maria de Palautordera del Vallès. 

Sobre Nosaltres

Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.

Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.