El nou contracte de recollida, vigent des de l'1 de desembre de l'any passat i actualment en desplegament, preveu assolir el 70% de recollida selectiva l'any 2027, tres anys abans del termini fixat per la Unió Europea.
Calonge i Sant Antoni es convertirà en el primer municipi de la Costa Brava amb un únic sistema de recollida vinculat a cada un dels seus habitatges, ja sigui a través del porta a porta o de contenidors intel·ligents que s'obren amb un clauer individual.
L'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha presentat, aquest dimecres al matí a la plaça de la Pau, la nova imatge del servei de recollida de residus sòlids urbans, neteja viària i de platges i gestió de la deixalleria municipal. Sota el lema 'CalOh!nge i Sant Antoni' i amb una mostra de la renovada flota de vehicles i maquinària, s'han escenificat les millores en el servei, que estarà totalment implantat el pròxim 1 de juny del 2025. L'acte ha comptat amb la participació de l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, la regidora de Medi Ambient del municipi, Lídia Sánchez, i Gustavo Buesa, president de l'empresa adjudicatària, GBI Paprec SA.
L'1 de juny, en relació amb el sector de l'habitatge, s'iniciarà el servei de porta a porta a tres nous barris -Es Monestrí, Torre Colomina i Mas Pere-, a més de tots els disseminats i la zona de Sant Antoni compresa entre avinguda Catalunya, carrer de la Sardana, avinguda Unió i avinguda Països Catalans; la recollida porta a porta s'estendrà també al sector comercial de Calonge i Sant Antoni, als càmpings i al polígon industrial (PAEC). El desplegament es farà de manera consensuada per adaptar-se a les necessitats de cada negoci. Pel què fa a la zona de contenidors de Sant Antoni —on no arriba el porta a porta— s'instal·laran contenidors intel·ligents amb accés mitjançant clauers individuals.. D'aquesta manera, esdevindrà el primer municipi de la Costa Brava en què tots els usuaris tindran un sistema d'identificació i un únic mètode de recollida selectiva associats. Aquest augment de l'eficiència fa possible que l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni prevegi passar del 56% de recollida selectiva actual al 70% el 2027, malgrat que la normativa europea indiqui el 2030. Per tal d'explicar en detall la implantació del servei i els nous canvis, a banda que tots els ciutadans rebran una carta, s'organitzaran tres xerrades informatives entre els dies 19 i 21 de maig, i s'instal·laran en diferents punts de la via pública espais informatius i de recollida de material per a tota la població des del maig fins a l'agost.
A part de l'augment de la recollida selectiva, s'implantaran nous serveis i millores per incrementar els resultats de recollida selectiva i tenir uns carrers i unes platges més ben cuidades. Destaca l'estrena d'una nova imatge que, sota el lema 'CalOh!nge i Sant Antoni', es basa en un to més modern i pròxim amb la ciutadania. Aquest canvi va vinculat també a la renovació de la flota de vehicles i màquines. Això inclou, entre altres, set camions de recollida pels diferents serveis que es presten, una rentacontenidors, tres furgonetes de caixa oberta per al servei de brigada, una tractora elèctrica amb tres illes emergents i una furgoneta de caixa oberta amb grua. També hi ha dues escombradores de cinc metres cúbics, una escombradora elèctrica de dos metres cúbics, una furgoneta d'aigua calenta per netejar les voreres i tres furgonetes elèctriques per a la neteja de la via pública i espais verds. A més, s'inclou un tractor amb garbelladora i un quad. Pel que fa a la deixalleria i els càmpings, hi ha dos camions, deu caixes per a la deixalleria i sis compactadores. Finalment, hi ha equips elèctrics, furgonetes i vehicles 4x4 per al mecànic, l'encarregat i l'agent cívic.
El nou contracte comptarà, a més, amb canvis en els diferents àmbits del municipi. Pel que fa a platges hi haurà un increment de la neteja manual i mecànica. En neteja viària hi haurà l'increment de la neteja manual a Calonge i a Sant Antoni i l'activació de la brigada durant tot el dia per resoldre incidències.
En relació amb la poda es doblarà el servei, passant de tres a sis dies i pel que fa a voluminosos es passa de dos dies a la setmana a set durant la temporada mitja i alta.
També s'instaurarà un servei nou d'aula ambiental que, amb seu a la deixalleria municipal, té com a objectiu convertir-se en un espai polivalent on poder realitzar des de tallers amb infants a sessions informatives amb ciutadania o sectors específics i esdevenir l'oficina d'atenció als usuaris per a la resolució de dubtes, recollida i reposició de material d'aportació de residus a través de via telefònica i presencialment.
El cost total del servei és de 56.115.765,78 € (IVA inclòs) al llarg de nou anys. Això el converteix en el contracte més important licitat mai per l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.
Segons l'alcalde del municipi, Jordi Soler, "l'anterior contracte es va signar amb una població d'entre 9.000 i 10.000 habitants. En aquests moments som uns 13.000, amb una població flotant d'uns 3.000 més, i a l'estiu pràcticament ho multipliquem per deu. Aquest nou servei s'ha de saber adaptar a totes les circumstàncies". La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha afirmat que "sabem que qualsevol canvi pot generar dubtes, però avui fem un pas necessari amb el nou servei de neteja i recollida de residus. No es tracta només de tecnologia o nous contenidors: parlem d'un compromís col·lectiu per fer front als reptes ambientals i socials del present. La col·laboració de la ciutadania és imprescindible per avançar cap a un municipi més eficient, net i sostenible. Cada petit gest compta, i l'esforç de cadascú marca la diferència. Si sumem voluntats, el canvi serà imparable". Gustavo Buesa, president de GBI Paprec ha "l'Ajuntament té molt clar cap a on han d'anar els serveis que els oferim. Nosaltres ens hem adaptat per trobar els productes que ens demanen: tot va dirigit cap als vehicles elèctrics i, sobretot, al reciclatge".
Un municipi pioner en l'aposta per la sostenibilitat
L'any 2019 Calonge i Sant Antoni va iniciar amb èxit la recollida porta a porta, la qual ha permès augmentar els resultats de recollida selectiva fins al 56,18%, per sobre la mitjana catalana, que se situa en el 46,71%.
Entorn i Territori
Calonge i Sant Antoni s'avança a les normatives europees i preveu arribar al 70% de la recollida selectiva el 2027
- 09 Abril 2025
- Calonge i Sant Antoni
- Redacció

Sobre Nosaltres
Donem visibilitat a les actuacions que es fan des dels ajuntaments de Catalunya i Comuns d'Andorra. Si ets Ajuntament posa't en contacte amb la nostra redacció i activa la teva Sala de Premsa.
Per petit que sigui un municipi de ben segur que s'hi fan coses interessants. Uneix-te a la primera plataforma informativa d'actualitat municipal del país i amplia la difusió de les teves informacions. Canal Ajuntament és també un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències on a partir de la informació publicada els responsables polítics i tècnics dels consistoris catalans tenen l’oportunitat de conèixer què s’està fent des dels ajuntaments.