Canal Ajuntament

Blanes. L’Ajuntament de Blanes commemora avui dilluns el Dia Internacional Contra la LGBTI-Fòbia

La ciutat de Blanes sempre s’ha mostrat especialment activa en la lluita en defensa de la llibertat des de múltiples i diversos àmbits. Un d’ells és la que té a veure amb la orientació sexual i de gènere. Això fa que al llarg de tot l’any l’Ajuntament de Blanes s’adhereixi activament al màxim nombre de commemoracions que s’organitzen relacionades amb aquesta i d’altres temàtiques de justícia social.

En aquesta ocasió avui dilluns, 17 de maig, es commemora el Dia Internacional Contra la LBTI-Fòbia, una diada reivindicativa contra les situacions de violència i discriminació que pateixen les persones no heterocisnormatives: lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, etc. Aquesta data commemora el 17 de maig de 1990, quan l’Organització Mundial de la Salut va retirar l’homosexualitat de la seva llista de malalties mentals.

Lectura d’un Manifest i Pancarta Reivindicativa
La d’avui és una jornada de sensibilització, reflexió i denúncia contra les agressions físiques, psicològiques i morals que pateixen les persones LGTBIQ+. Per això, l’Ajuntament de Blanes ha emprès principalment dues accions. La primera d’elles es va encetar la setmana passada, penjant una pancarta reivindicativa al lloc més oficial d’arreu de la vila.

El balcó central de la façana principal de l’Ajuntament de Blanes llueix des de fa uns dies la pancarta per recolzar aquesta jornada. Sobre un fons multicolor, en clara al·lusió als colors de l’Arc de Sant Martí, símbol de la lluita LGBTI, s’hi pot llegir el lema ’17 Maig: Dia Internacional Contra l’Homofòbia: la Lesbiofòbia, la Gaifòbia, la Bifòbia i la Transfòbia. Blanes, Ciutat Oberta i Diversa’.

D’altra banda, aquest dilluns s’ha difós a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes un Manifest Institucional, llegit per la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita. A causa de les mesures dictades per les autoritats sanitàries en prevenció del contagi de la COVID –en especial pel que fa a no promoure aglomeracions- la lectura es va enregistrar prèviament fa uns dies.

Marian Anguita (BECP) s’encarrega de llegir el manifest, acompanyada d’un representant de totes les forces polítiques municipals: Olga López (ERC), Mario Ros (PSC), Mònica Rabassa (JxB) i Cristhian Ortiz (C’s). El regidor no adscrit, José Morcillo, va excusar la seva presència el dia de l’enregistrament del vídeo, per motius laborals.

L’Ajuntament de Blanes Contra la LGBTI-Fòbia
Abans de llegir la Declaració Institucional de la Xarxa SAI del Departament de Treballs, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Marian Anguita va recordar el compromís de la vila de Blanes en aquesta temàtica: “Des de fa anys, l’Ajuntament de Blanes ha refermat la seva voluntat perquè la societat de la nostra vila sigui inclusiva, respectuosa amb la diversitat i amb els drets humans de totes les persones que hi convivim”.

En aquest sentit, la regidora d’Acció Social i Igualtat també afegeix: “Amb el compromís avui de lluitar contra la discriminació vers el col·lectiu LGBTI que afecta a persones de totes les edats: gent gran, homes i dones, nens i nenes en el seu dia a dia, en el món laboral, en l’escola i en les institucions”. Per la seva banda, la declaració és la següent :

Declaració Contra L’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Gaifòbia, la Bifòbia i la Transfòbia
Des que el 1990, l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de trastorns sexuals, es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional de la lluita contra l'Homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la bifòbia i la transfòbia. El Govern de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i les institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI i les entitats s'adhereixen a aquesta jornada, que recorda que cal donar sempre resposta a tota situació de discriminació, d'injustícia i de violència envers les persones per llur identitat de gènere o llurs orientacions sexuals i afectives.

Els principis d'equitat i de no-discriminació són elements fonamentals dels drets humans, i així ho recull la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

El passat mes de desembre, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la llei 19/20 d’Igualtat de tracte i no discriminació, que de manera específica ratifica i dona prevalença a tots els drets reconeguts per la llei 11/2014 i a més, mitjançant el desplegament del seu reglament sancionador antidiscriminatori, garanteix un instrument específic de reparació de les víctimes i sanció de les persones o institucions infractores.

El conjunt de les institucions catalanes vol expressar la seva voluntat d'assegurar el compliment d'aquestes lleis i el seu desplegament a tot el territori mitjançant la xarxa territorial de Serveis d’Atenció Integral LGBTI, per tal de reconèixer, visibilitzar i posar en valor les diversitats sexuals i d’expressió de gènere i atendre de manera integral en cooperació interadministrativa i interdepartamental les persones dels col·lectius i llurs entorns.

Així mateix, la societat catalana vol mostrar el seu suport i reconeixement a totes les persones que han estat perseguides o que han patit discriminació o violència per llur identitat o orientació sexuals, aquí o arreu del món, on encara persisteix aquesta persecució en un important nombre de països, amb penes de presó tortura o fins i tot la mort. És per això que també reivindiquem la protecció i el refugi de les persones LGBTI. També, en uns moments en els que la LGBTIfòbia

Amb motiu d'aquesta jornada, doncs, condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d'hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius i a tota la societat civil per a eradicar tot tipus de discriminació i violència per raó d'identitat de gènere o d'orientació afectiva i sexual. Molt especialment en uns moments en els que els discursos LGBTIfòbics malauradament tornen a aparèixer.

Per segon any i a causa de la situació causada per la pandèmia de la COVID19, reivindiquem de manera molt especial la salvaguarda dels drets de les persones del col·lectiu LGBTI. I ens comprometem a una especial atenció i seguiment de totes les situacions de vulnerabilitat per a que cap persona del col·lectiu LGBTI no en surti discriminada.

1621235428Lectura Manifest 2.jpg

1621235428IMG_1264.jpg

1621235428Lectura Manifest 3.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version